huis energie

Nul energie woning

We spreken van over een nul energie woning als deze voldoet aan de definitie die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) gehanteerd wordt voor een energie nul woning. Deze definitie luidt als volgt: Een nul energie woning of ook wel energie neutrale woning, balanswoning, energiebalanswoning, nul-energiewoning of CO2-neutrale woning is een woning waarbij over een jaar gemeten het energiegebruik van de woning ten minste nul is: er wordt dus bij een nul energie nooit méér energie uit het gas- en elektriciteitsnet betrokken dan er vanuit duurzame bronnen aan wordt toegeleverd.

Wat zijn duurzame energiebronnen?

Duurzame energiebronnen zijn energiebronnen die nooit opraken, een goed voorbeeld hiervan is aardwarmte en zonnewarmte. Men spreekt daarnaast ook wel van duurzame energiebronnen als er sprake is van hernieuwbare energiebronnen. Onder hernieuwbare energiebronnen verstaan we energiebronnen die niet onbeperkt voorradig zijn maar wel met een geringe milieubelasting onbeperkt geproduceerd kunnen worden zoals zonne-energie en windenergie.

Hoe verkrijg  je goedkoop een nul energie woning?

De goedkoopste manier om een nul energie woning te verkrijgen is door in je eigen woning te blijven wonen en over te stappen op zogenaamde groene energie. Dit kan door in plaats van aardgas over te stappen op zogenaamd groen gas* en over te stappen van gewone stroom naar groene stroom*. Als je dit doet gebruik je vanaf dan namelijk alleen nog energie uit zogenaamde duurzame bronnen en gebruik je dus nooit méér energie uit het aardgas- en gewone elektriciteitsnet dan er vanuit duurzame bronnen aan je woning  wordt toegeleverd. Vanaf dat moment heb je dus zonder ook maar enige investering een woning die voldoet aan de definitie voor een nul energie woning of CO2-neutrale woning van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Groen gas

Groen gas is de duurzame variant van aardgas en wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot het dezelfde kwaliteit heeft als aardgas. Groen gas wordt schoon geproduceerd en is hernieuwbaar. Biogas wordt geproduceerd uit onder meer slib, afval van stortplaatsen, tuinafval, resten groente en fruit, en dierlijke restproducten zoals koeienmest. Het biogas wordt vervolgens gezuiverd en gedroogd en op dezelfde kwaliteit als aardgas gebracht. Na deze bewerkingen mag het groen gas heten en is het een duurzaam alternatief voor fossiel aardgas.

Groene stroom

Groene stroom of hernieuwbare stroom is elektriciteit opgewekt uit duurzame energiebronnen zoals zonne-energie, waterkrachtenergie en windenergie.