blog placeholder

De zomer komt eraan. De meeste mensen willen nu hun tuin opknappen of een geheel nieuwe tuin aanleggen. En ook willen de meeste mensen straks met een boek of glassje wijn lekker in de tuin zitten. Dit artikel geeft u enkele ideeen en tips voor het opknappen en aanleggen van een tuin.

De ideeën:

Het eerste wat je doet is bedenken wat je precies wilt hebben in je tuin. Dit kan je doen door tuincentra of beurzen te bezoeken, maar ook door in de omgeving rond te kijken. Loop eens door wat wijken met vergelijkbare tuinoppervlaktes of nieuwbouwwijken met tuinen waar men nog bezig is met het aanleggen van tuinen. Bekijk bij wat voor huis mensen een bepaalde voortuin hebben en als je thuis komt schrijf je hetgeen je mooi vond op en maakt daar een lijst van. Probeer daar een tekening van te maken.

Enkele do’s en dont’s;

  • rechte lijnen lijken ruimtelijker
  • je tuin niet te vol zetten
  • een blikvanger in de voortuin niet al te kolossaal laten zijn
  • stem kleuren af: bloemen (niet te veel kleuren) maar ook planten (bontkleurig of niet, winterhard of niet etc.)
  • een boom in de voortuin niet te dicht bij de straatkant of de woning ligt er een oprit naast, bekijk of je die er deels bij kunt betrekken (in elkaar over laten lopen bijvoorbeeld)
  • De tekening of je de tekening zelf maakt of niet, je moet je vooraf altijd enkele zaken realiseren, zoals; Moet de tuin onderhoudsarm zijn of is het geen probleem er veel tijd in te steken. Kan aanwezige zonwering bij beplanting in het gedrang komen. Al of niet vrij willen zitten (zonder gordijnen te moeten sluiten). Een ruimtelijke voortuin of niet.

Als op die vragen antwoord is gegeven kun je aan de slag met de eerder opgedane ideeën. Zelf een tekening maken is best een avontuur maar op internet zijn meer dan voldoende voorbeelden te vinden die als basis kunnen fungeren. Bij deze basistekeningen worden tips gegeven over de inrichting van de tuin. Probeer bij de eigen ideeën qua ontwerp, soorten planten en muurtjes deze tips in acht te nemen.

Het materiaal

De tips op de internettekening zijn er voor om te helpen met het inrichten, maar niet wat voor planten en hoe groot jij je planten koopt. Bijvoorbeeld: de voortuin moet een buxushaag krijgen. Dit kan heel mooi zijn, maar bij boompjes van 20 centimeter ben je wel even bezig tot het een haag wordt (buxus groeit max. 15 centimeter per jaar). Laat je voor specifieke doeleinden goed adviseren door de mensen van het tuincentrum waar je de plantjes koopt. Aan alle planten zitten kaartjes met zon, half zon of schaduw. Maar ook hoe diep ze geplant moeten worden en hoe groot ze worden. Volg deze aanwijzigen goed om lang plezier te hebben van de tuin. Bouwmaterialen voor muurtjes, plantenbakken etc. zijn er ook in alle soorten en maten te krijgen. Het is heel persoonlijk waar iemand voor kiest, maar probeer niet veel soorten materialen in een voortuin te proppen. Laat je anders bij de aankoop adviseren. Dit voorkomt dat je tuin een ratjetoe van stijlen, kleuren en materialen wordt.

Ook bij een kleinere voortuin is hulp welkom. Moeten er stenen gelegd worden, dan zal hij/zij dit als eerste moeten doen, daarna kan de beplanting plaatsvinden. Het weer heb je helaas niet in de hand, maar let op bij teveel warmte of directe zon. De planten moeten goed bevochtigd worden, maar niet op de bloemen of bladeren. Het zonlicht kan deze verbranden en weg is je mooie plant. Planten en daarna de grond goed vochtig maken en houden.