blog placeholder

Als het ochtendzonnetje door een kiertje in het gordijn de eerste zonnestralen over je gezicht laat glijden begin je langzamerhand de nieuwe dag gewaar te worden. Voorzichtig en langzaam open je je ene oog, daarna ook het andere. Je rekt je nog eens lekker uit en springt vervolgens geheel kwiek, fit en uitgerust naast je bed. Hoe fijn is het, als je vervolgens met een simpele greep in de kast de onderdelen van je outfit voor deze dag bij elkaar pakt. Maar in je kasten ligt nog wel meer dan alleen de kleding, hier heb je ook het linnengoed een plekje gegeven.

Kasten op je slaapkamer

Het is ideaal als je op je slaapkamer je kasten kwijt kunt. Geen geschuifel over de gang, gewoon lekker in je eigen knusse slaapkamer je spullen bij elkaar zoeken. Ook het linnengoed heb je in de kast bij elkaar liggen, dat is bij verschonen van het bed lekker gemakkelijk. Maar dan moet je op je slaapkamer wel ruimte hebben om de kasten te plaatsen. In de praktijk valt dat nog wel eens tegen, zolang je in een meubelzaak staat lijkt het altijd dat je meer ruimte hebt dan in werkelijkheid.

 

De juiste maat

Voor je op de deur uitgaat om nieuwe kasten in te kopen is het handig eerst even te meten hoe groot de nieuwe aanwinst mag zijn. Nog slimmer is het, om je slaapmaker met de aanwezige meubels op schaal op een plattegrond in te tekenen. Dat maakt dat je beter kunt zien wat het effect van  een nieuwe kast in de ruimte is. En stel je daarbij vragen, zoals:

  • Is er genoeg loopruimte voor of langs de kast?
  • Kunnen de kastdeuren nog wel open, of komen de deuren meteen tegen een muur of het bed aan?
  • Welke kant mogen de deuren draaien? Het komt nogal eens voor dat een kastdeur negentig graden naar links draait, tegen de bedrand aan, waardoor je niet meer voor de kast kunt staan. Tikkeltje onhandig…
  • Waar zitten de lichtschakelaars en wandcontactdozen? Het komt regelmatig voor dat een geplaatste kast voor de lichtschakelaar komt te staan of voor het enige stopcontact. Dat werkt dus niet, tenzij je een elektricien in de arm neemt.

 

Een heel andere kamermaat

Bij een kleine kamer is de juiste afmeting van een kast cruciaal. Iets te groot en het gaat allemaal niet passen. Bij een grote kamer, of zelfs een héle grote, lijkt dat heel anders te liggen. Toch kan het slim inkopen van meubilair je extra mogelijkheden geven. Is je kamer flink groot, dan kun je de kasten een stukje van de muur afzetten. De ruimte erachter kun je gebruiken als paskamer of inloopkast. Hier heb je een soort mini-kamertje, compleet met passpiegel en verlichting. Dan moet je er uiteraard wel voor zorgen dat er een doorloop is, zodat je de nieuwe inloopkast ook kunt bereiken. Eventueel sluit je de doorgang met een mooi gordijn af.

 

Afstemming

Groot meubilair is bepalend voor de inrichting. Omdat op een slaapkamer nu eenmaal grote meubels staan, zoals een bed en de nieuwe kasten, geldt dat nog wat sterker. Wees een beetje voorzichtig met felle en harde kleuren, die meestal een te zware stempel op je slaapkamerinrichting drukken. Probeer de kleuren van het meubilair zoveel mogelijk af te stemmen op de kleuren van de gordijnen, de vloerbedekking en het beddengoed. Zo maak je er een mooie slaapkamer van waar je, in de wakkere uren veel van kunt genieten!