bankstel met kussens

Als je een woonkamer binnenkomt, verwacht je daar een comfortabele bank te zien staan. Dat is immers de plaats om lekker te ontspannen. Om daarnaast voldoende zitplaatsen te realiseren, staan er vaak nog een paar relaxstoelen bij. Die combinatie wordt een bankstel genoemd. Dat kan overigens ook met twee banken. Een twee- en driezitsbank in de kamer is een tijdje populair geweest. Door de komst van de hoekbank lijkt die tijd echter voorgoed voorbij.

Een bankstel is zo vanzelfsprekend geworden dat je wellicht kan denken dat deze er praktisch altijd is geweest. Dat is echter beslist niet het geval. Pas in de 19e eeuw werden de eerste bankstellen geïntroduceerd in onze contreien. Wat werd voordien dan gebruikt voor zitcomfort? Hieronder kan je dat lezen.

De oudheid, luxe zitcomfort voor de enkeling

Kun jij je de oude Grieken of Romeinen voorstellen terwijl ze gezellig op een bankje zitten in hun ruime woonverblijven? Dat was ook niet het geval. Voor zover we weten van afbeeldingen en geschriften maakten de betere standen gebruik van een ligbed om thuis te ontspannen. Het beeld van de Romein die aan een trosje duiven knabbelt gelegen naast een welgevulde tafel is bekend en waarschijnlijk ook terecht. Tijdens banketten lagen de aanwezigen heerlijk lui op hun bedden terwijl het voedsel werd aangereikt door slaven. Er waren zowel ligbedden voor 1 als 2 personen. En de slaven? Die moesten in het algemeen genoegen nemen met een krukje als de meester al die moeite nam.

De middeleeuwen, een Spartaanse tijd

Als je een troon uit de Middeleeuwen bekijkt is die vaak prachtig versierd met snijwerk en juwelen maar aan zitcomfort werd minder aandacht besteed. Stoelen en banken in deze tijd waren vooral van hout. Waar stoelen vaak nog leuningen en een rugzitting hadden waren banken daar in het algemeen niet van voorzien. Het was een harde tijd en dat werd weerspiegeld in het beperkte zitcomfort dat werd geboden. De adel kon het zichzelf nog iets aangenamer maken door het gebruik van kussens. Het armere deel van de bevolking had sowieso nauwelijks tijd om te zitten. Die sliepen als ze niet moesten zwoegen.

De divan, aanzet tot meer zitcomfort

Na de middeleeuwen was er de interesse voor de oudheid in alle opzichten. De Renaissance had invloed op de kunst maar ook dagelijkse zaken als zitcomfort. De divan werd voor het eerst in Engeland ontwikkeld en in die tijd zag deze er nog anders uit dat wat er vandaag de dag onder wordt verstaan. Een divan was een comfortabele zitplaats waar je bijvoorbeeld kon wachten op je afspraak. Een divan kon zowel bestaan uit een liggend matras of een aantal balken met kussens daarop. Ook aan de rugzijde werden kussens geplaatst. Beslist comfortabel, maar alleen voor de betere standen.

De bank, een oosterse uitvinding

In het Ottomaanse rijk werden voor het eerst banken gebruikt. Dat waren luxe zitplaatsen voor meerdere personen op een prettige hoogte door de toepassing van poten. In de 19e eeuw werd deze constructie eveneens toegepast in het westen. Ook het ‘gewone’ volk kreeg voor het eerst zitcomfort.

Tijd om jouw woonkamer opnieuw in te richten?