blog placeholder

Goed schilderen is het behoud van je woning. Je huis laten schilderen is echter erg duur. Lees hier hoe je goed en veilig zelf je huis kunt schilderen.

Zelf schilderen

Niet zo!

Zelf je huis schilderen:

Veel mensen denken dat zelf je huis overschilderen moeilijk is, dit is echter niet het geval, iedereen kan goed en goedkoop zijn huis schilderen. Het is alleen een kwestie van de juiste materialen en een goede voorbereiding. In dit artikel doe ik verslag van mijn manier van werken.

Ongeluk

Materialen:

Als je aan schilderen denkt denk je aan een pot verf en een kwast. Dit zijn echter pas de laatste dingen die je nodig hebt om je huis te schilderen. Veel belangrijker zijn de materialen die je nodig hebt om het houtwerk te prepareren om geschilderd te worden.

Trap, ladder en steiger:
Een goede stabiele trap, ladder en als je één of meer verdiepingen hoog moet schilderen een steiger zijn de belangrijkste materialen bij het schilderen. Zij bepalen  namelijk het verschil tussen leven en dood. Nu zie ik sommige mensen smalend kijken maar sinds mijn handige buurman van een wankele keukentrap van 1,5 meter hoogte viel en dit niet overleefde, doordat hij met zijn hoofd op de rand van een betonnen plantenbak viel, weet ik wel beter.

Hulp gereedschap

Verfkrabber, beitel:

De eerste stap in de voorbereiding van het schilderen is de plekken waar de verf scheurtjes vertoond of afbladert de losse verf goed weghalen met de verfkrabber. De zo ontstane kale plekken moet je vervolgens meteen goed in de grondverf zetten.  Zodra je een plekje tegenkomt waar het hout zacht is moet je het zachte hout tot op het harde hout weghalen met een scherpe beitel.

Opvulmiddel

Twee componenten houtvulmiddel:

Als de gaten waar je het zachte hout hebt weggehaald goed opgedroogd zijn moet je ze opvullen. Je kunt daar het beste twee componenten opvulmiddel gebruiken. Het opvullen gaat het best met een plamuurmes.

Schoonmaken

Schoonmaken:

Het schoonmaken van de oude verflaag van het te schilderen oppervlak is van heel groot belang. Gebruik hiervoor een speciaal schoonmaak middel wat niet alleen goed reinigt maar ook heel goed ontvet. Spoel na het reinigen en ontvetten het te schilderen oppervlak na met water.

Schuren

Schuren:

Het schuren dient om er voor te zorgen dat de nieuwe verflaag goed aan het goede schone en ontvette te schilderen oppervlak hecht. Hiertoe dient alleen het oppervlak van de oude verflaag overal met scherp maar niet te grof schuurpapier als het ware open “gekrast’ te worden. De opgevulde plekken worden met het schuren mooi vlak gemaakt.

Verfsoorten

De verf:

Bezuinig niet op de verf. Goede verf lijkt duur maar is op den duur goedkoper als goedkope verf. De beste verven van dit moment zijn verven op basis van alkydhars en siliconen. De hoge kostprijs van deze verven wordt gecompenseerd door de grote duurzaamheid (ongeveer 8 jaar onder normale omstandigheden) en de makkelijke verwerkbaarheid.

Schilderen

Het verven:

Zorg dat het geprepareerde te schilderen oppervlak goed droog is. Begin altijd op het hoogste punt en werk van boven naar beneden. Schilder zoveel mogelijk met een grote kwast van een goede kwaliteit. Het lijkt raar maar met een grote kwast kun je de kleine randjes langs het glas heel makkelijk schilderen. Plak het raam niet af want als er wat verf opkomt geeft dat niets. Dit haal je er later als het opgedroogd is heel eenvoudig af met een scheermesje. Zorg dat je genoeg verf op het oppervlak aanbrengt en verdeel het goed over het oppervlak. Hou altijd terpentine en een doek bij de hand voor het geval je per ongeluk op de muur of het raampost verft.