blog placeholder

Op een mooie dag besluit je de tuinstoel in de tuin te zetten. Ook als de temperatuur niet genoeg meewerkt voor een zomerse outfit kun je met gepaste kledij toch van een mooie dag genieten. De frisse wind waait in je gezicht terwijl je je ogen een rondje door de tuin laat maken. Sommige struiken staan in de knop, andere laten alweer frisse blaadjes zien. Wat lager bij de grond zorgen kleurige bloemen voor de noodzakelijke vrolijkheid. Het ziet er allemaal erg goed uit. Heel tevreden laat je je blik verder dwalen. Tot je bij die kale muur aankomt. Is daar nou niet iets leukers van te maken?

Weg met dat grauwe 

Grauwe, saaie muren vragen om een oplossing. In je woonkamer heb je voor zo’n saaie muur altijd een oplossing voorhanden. Je zet er een leuke kast of een ander meubelstuk tegenaan, je schildert de muur in een spannende kleur of je hangt er een schitterende afbeelding.  Het gebruik van frisse kleuren kan de grauwe saaiheid als bij toverslag veranderen in een sprankelend en vrolijk geheel. Waar eerst een saaie muur was ontstaat wellicht het mooiste en gezelligste plekje in je woonkamer. Zou zoiets buitenshuis ook kunnen?

 

Een kleurtje buiten

Ook buiten kun je zo’n saaie muur transformeren in een vrolijk en spannend uitzicht. Dat kan met objecten, zoals een spiegel of zonnewijzer, je kunt ook met kleur werken. Het is niet altijd een optie om de muur in zijn geheel te voorzien van een nieuwe kleurlaag. Maar dat hoeft ook niet: waarom zou je geen gebruik maken van een tuinschilderij of tuinposter?

 

Tuinschilderij, tuinposter, tuindoek

TuinschilderijEen tuinschilderij, tuinposter of tuindoek is een afbeelding die op speciaal weerbestendig doek is afgedrukt en vervolgens is opgespannen. Je kunt zo’n tuinschilderij buiten aan de muur hangen, waardoor de saaie muur de opfleuring krijgt waar hij al een tijdje om schreeuwt. En het mooie is natuurlijk: je hebt zelf de regie over hetgeen op het tuinschilderij komt te staan.

 

Ruime keuze

Je kunt voor een tuinschilderij een keuze maken uit een standaardaanbod aan foto’s, maar je kunt natuurlijk ook je eigen fotoverzameling doorspitten om een geschikt exemplaar te vinden. En dat kan van alles zijn. Misschien vind je het leuk om een reproductie van een abstract en veelkleurig werk in je tuin te hebben, misschien kies je liever voor een bijzonder vergezicht. Zo kijk je straks tussen de struiken van je tuin door op een uitzicht over de Middellandse Zee, een tropisch regenwoud of de Veluwse heidevelden. Misschien vind je een klassiek uitzicht leuker, en waan je jezelf in een prieeltje, waar druivenranken zich tussen de stenen pilaren slingeren…. Laat je fantasie maar eens de vrije loop!  Nog een belangrijk voordeel van een tuinposter is dat je kunt wisselen wanneer je wilt. Zodra je bent uitgekeken op een berguitzicht schakel je moeiteloos over op de Egyptische piramiden. Zo kun je voor elke periode in het jaar een ander uitzicht kiezen. Voordeel is, dat je daardoor niet zo snel op een bepaald uitzicht uitgekeken raakt.

 

Laten maken

De meeste mensen hebben geen printers thuis waarmee ze hun foto’s op groot doek kunnen afdrukken, daar zul je geen uitzondering op zijn. Gelukkig kun je bij allerlei fotodiensten online een tuinschilderij laten maken. Het resultaat wordt je netjes thuisgestuurd.

 

Nog één dingetje

In ons vaderlands klimaat hebben we regelmatig te maken met stevige regenbuien en harde wind. Het zou jammer zijn als je bijzondere tuinschilderij er in dat soort omstandigheden onverhoeds vandoor gaat. Ophangen aan een enkel schilderijhaakje is dus niet zo’n goed idee. Het materiaal van het tuinschilderij is berekend op zwaar weer. Je zult zelf moeten zorgen voor een stevige bevestiging op meerdere punten.

 

(c) 2015-02-14 HvG