blog placeholder

Heb je eindelijk de kans om een huis te kopen? Misschien heb je zelfs al een huis op het oog. Het is best spannend en je krijgt heel veel informatie van hypotheekverstrekkers en adviseurs, maar ook van familie en vrienden. Je hoort misschien wel voor het eerst begrippen als ‘leveringsakte’, ‘kadaster’ of ‘erfpacht’.
Een notaris komt ook om de hoek kijken. Maar wat doet een notaris eigenlijk? Wat móet hij regelen en wat kun je eigenlijk zelf al uitzoeken voordat je de koopakte tekent? Voordat je een huis koopt en je handtekening onder de koopakte zet is het handig om te weten dat je zelf een aantal dingen kunt uitpluizen. Op deze manier ben je goed voorbereid en kom je niet op het laatste moment nog voor verrassingen te staan. 

Wat kun je zelf doen?

Eigen grond – erfpachtgrond
Controleer of het huis op eigen grond of op erfpachtgrond staat. In het laatste geval word je geen eigenaar van de grond en betaal je jaarlijks huur (in vaktermen noemen we dit canon). Als niet de gemeente, maar een particulier eigenaar is van de grond, kan het moeilijk zijn om een hypotheek te krijgen.

Huisvestingsvergunning
Je kunt bij de gemeente controleren of je een huisvestingsvergunning nodig hebt om in de gemeente te mogen wonen

Erfdienstbaarheden
Onderzoek in de koopakte of bij het Kadaster of er erfdienstbaarheden rusten op het huis. De bekendste erfdienstbaarheid is het recht van overpad: het recht van de buren (meestal) om via jouw grond bij hun huis te komen.

Kwalitatieve verplichtingen
Moet je bijvoorbeeld je buitendeur in een bepaalde kleur houden? Bij het Kadaster kun je onderzoeken of er nog zogeheten kwalitatieve verplichtingen zijn.

Verontreinigde grond
Ga na of je huis op verontreinigde grond staat. De milieudienst van je gemeente kan dit aangeven.

Bouwkundige keuring
Laat een bouwkundige keuring uitvoeren om erachter te komen of het huis gebreken heeft.

Wat doet de notaris eigenlijk?

Wie een huis koopt moet bij de notaris langs. Hij maakt namelijk de leveringsakte op. Maar hij onderzoekt eerst een aantal zaken voordat je eigenaar kunt worden.

Controle gegevens
De notaris controleert bij het Kadaster of onder andere alle gegevens van de woning kloppen. Hij kijkt bijvoorbeeld op wiens naam het huis staat geschreven.

Beslagen
De notaris gaat na of er beslagen rusten op het huis dat je wilt kopen. Oftewel mag een andere partij het huis verkopen als de verkoper een schuld niet heeft betaald?

Aanspraak woning
De notaris controleert of de verkoper is gescheiden nadat u de koopakte heeft getekend. Als dat zo is, kan zijn ex-partner namelijk recht hebben op de woning.

Juridische belemmeringen
Het kan voorkomen dat er juridische belemmeringen zijn voor de verkoop van het huis. Denk bijvoorbeeld aan voorkeursrecht van de gemeente. De verkoper moet het huis dan eerst te koop aanbieden aan de gemeente.

Koopsom
De notaris zorgt ervoor dat de koopsom bij de bank en de verkoper terecht komt zodra je eigenaar bent van de woning.

Waarborgcertificaat
Bij de overdracht van een nieuwbouwwoning moet de notaris controleren of de verkoper het waarborgcertificaat heeft ontvangen.