blog placeholder

Iedereen heeft een goede nachtrust nodig, voor de een kan die misschien wat korter zijn dan voor de ander, maar uiteindelijk heeft iedereen een aantal uren slaap nodig per nacht. Een goede bedcombinatie draagt bij aan een goede nachtrust. Het soort matras in combinatie met de soort bedbodem bepaald de kwaliteit van het ligcomfort. Je kunt denken aan bedbodems als de spiraalboden, de lattenbodem of een boxspring combinatie. Matrassen zijn er ook verschillende verkrijgbaar, afhankelijk van jouw ligwensen kun je kiezen uit een latexmatras, traagschuimmatras, binnenveringsmatras, luchtmatras, waterbed, koudschuimmatras of polyethermatras. De bedbodems en matrassen worden hieronder nader toegelicht.

Bedbodem

Een goede bedbodem is de basis van je bed. Wanneer je bijvoorbeeld een slechte bedbodem hebt, maar een goed matras zal het comfort van je matras niet maximaal benut worden. Het is dus belangrijk om zowel een goede bedbodem als een goed matras te hebben.

 

Lattenbodem

Een lattenbodem is een frame met daartussen de latten. Er zijn verschil tussen de soorten lattenbodems. Er zijn lattenbodems die niet in een frame zitten, maar met soort van linten aan elkaar verbonden zijn. Er zijn ook lattenbodems in een frame die vast zitten, anderen zijn kantelbaar en beweeglijk. Naast de normale lattenbodems zijn er ook nog elektrische lattenbodems. Het voordeel van een elektrische lattenbodem is dat je in bed gemakkelijk televisie kunt kijken, een boek kunt lezen, je tablet kunt raadplegen of misschien een ontbijtje op bed eten. Ook voor een kersverse moeder kan een elektrische lattenbodem fijn zijn bij het geven van borstvoeding.

 

Spiraalbodem

De naam spiraalbodem beschrijft eigenlijk de soort bodem al. De spiralen lopen dwars of in de lengte van de bedbodem. Dwarslopende spiralen blijken een betere ondersteuning te bieden omdat het niet op een onnatuurlijke manier doorzakt. De levensduur van een spiraalbodem is ongeveer 20 jaar.

 

Boxspring

Een boxspring is de laatste jaren weer in opkomst. Het is een verende stoffen bedbodem. Een boxspring heeft een goede ventilering en geeft een goede ondersteuning aan het hele lichaam.

 

Matras

Er zijn diverse verschillende soorten matrassen. Het comfort, de hardheid, warmte isolatie en de ventilatie zijn belangrijke eigenschappen van een matras.

 

Waar moet je op letten bij een matras?

  • De bedbodem en het matras zijn even belangrijk. Zorg ervoor dat je matras en bedbodem bij elkaar passen

  • Syntetische materialen zijn tegenwoordig net zo goed als natuurlijke materialen

  • Laat je matras regelmatig luchten

  • Draai je matras met regelmaat om, houdt hierbij wel rekening met comfortzones

  • Bij een hard matras of bij een zijslaper past een wat dikker hoofdkussen

 

Welk matras?

  • Voor elk lichaam zijn er andere eisen aan een matras

  • Hoe zwaarder je bent, hoe steviger matras je nodig hebt

  • Zijslapers hebben een matras nodig wat naar het lichaam vormt en rugslapers hebben juist weer een harder matras nodig

  • Een watermatras of een luchtmatras zijn geschikt voor mensen met een huisstoftijmallergie

  • Afhankelijk van hoe snel je het warm hebt is het belangrijk om een goed ventilerend matras te hebben