blog placeholder

De overheid stimuleert dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen huis blijven wonen. Het draagt bij aan de autonomie van mensen, het gevoel over de eigen levensomstandigheden te beschikken.  Niet alleen de overheid wil dit, ouderen willen zelf eigenlijk ook het liefst blijven wonen waar ze al jaren wonen. Dat geldt zeker als je als oudere in een fijne buurt woont, met fijne contacten met lieve buren en kennissen. Helaas zijn niet alle huizen zondermeer geschikt om als oudere veilig in te wonen. Maar met wat aanpassingen moet het er vele jaren langer lukken.

Op leeftijd

Als je ouder wordt kun je te maken krijgen met allerlei pijntjes en ongemakken. Wat vroeger gemakkelijk en snel ging begint nu een hele opgave te worden. En dat gaat soms om heel simpele dingen. Dagelijks maak je verschillende keren gebruik van het toilet. Als je ouder wordt kom je erachter dat de standaardhoogte van een toiletpot een probleem wordt. Het gaat zitten lukt nog met de nodige moeite, het overeind komen wordt echter een echte opgave.  Met een tweetal voorzieningen maak je de toilet weer wat toegankelijker:

  • Laat de toiletpot vervangen voor een hoger, meer op senioren afgestemd exemplaar.
  • Laat beugeltjes monteren, zodat je een handgreep hebt waaraan je je kunt optrekken als je na gedane arbeid weer overeind wilt komen.

 

Nog meer handgreepjes

Op een wat hogere leeftijd kan het evenwicht je wel eens parten spelen. Het is prettig te weten dan je op diverse plekken voorzieningen hebt waaraan je je even kunt vasthouden. Dat kan een kast of tafel zijn, soms ook stoelen. Het is dan belangrijk dat er op de kast of de betreffende tafel geen kleedje ligt dat je gemakkelijk wegtrekt, het zou je een hele valse en slechte steun geven. Ook stoelen op wieltjes geven je niet het houvast waar je op had gerekend…

 

En dan die trap

Nog een probleem: het traplopen. In je jonge jaren kon je de trap en neer sprinten, nu je wat ouder bent plaats je voorzichtig de ene voet na de andere op de treden en hijs je jezelf een treetje hoger. Je gaat merken dat je het traplopen zoveel mogelijk probeert te vermijden. En dat is onhandig, zeker als de keuken en woonkamer beneden zijn en de slaap- en badkamer boven.

 

Een traplift

Als het traplopen zo’n probleem wordt dat het niet alleen wat ongemakkelijk maar bovendien ook gevaarlijk wordt, is het tijd om na te denken over echte oplossingen. Bijvoorbeeld: een traplift. Op bijna elke bestaande trap is een traplift op maat te monteren. Je zou een traplift kunnen zien als een stoel, die langs een geleiderail langs de bestaande trap naar boven gaat. Je zweeft hierdoor als het ware boven de treden. Bezoekers kunnen eenvoudig via de normale route naar boven of beneden. Je bedient de traplift eenvoudig met een bedieningspaneeltje.  Zo’n traplift, dat scheelt een heel stuk!

 

Handige hulpjes

In speciale zorgwinkels worden allerlei producten verkocht die je op allerlei momenten extra van dienst kunnen zijn, afhankelijk van je eigen persoonlijke situatie. Een  vergrootglas op een standaard, met ingebouwde verlichting, bijvoorbeeld.  Of handige hulpjes om je schoenen aan te helpen trekken, flessen of potten open te krijgen. Het is zeker de moeite waard om hier eens te gaan kijken, ook al heb je op dit moment daar nog niet zo’n behoefte aan. Het is nooit verkeerd om ideeën op te doen!

 

Veiligheid

Zeker als je alleen woont is het goed een extra veiligheidsvoorziening te regelen. Speciaal voor ouderen heb je een waarschuwingssysteem, dat werkt via een telefoonlijn. Met een druk op de knop waarschuw je de centrale, die vervolgens contact opneemt met mensen die jijzelf op een lijst hebt gezet. Dat kan een van je kinderen zijn, de buurman, kennissen, en ga zo maar door. Je hebt waarschuwingsknoppen op speciale kastjes, maar je hebt ook knoppen die met een ketting om je nek hangt. Mocht je per ongeluk vallen en niet overeind kunnen komen, dan weet je dat de hulptroepen gewaarschuwd worden om je overeind te helpen.