woonkamer verlichting

Bij het opnieuw inrichten van een woonkamer denken de meeste mensen alleen aan de meubels. Dit is natuurlijk logisch, want met meubelstukken kleed je jouw woonkamer mooi aan. De meubels zijn echter niet het belangrijkste in een woonkamer. Wat dan wel het belangrijkste is? De verlichting! Overdag kun je zonder lampen prima in een woonkamer zijn, maar dat is niet het geval wanneer het donker is en er geen lampen aanwezig zijn. Voor het verlichten van jouw woonkamer heb je vandaag de dag talloze mogelijkheden. Door het grote aanbod zien veel mensen door de bomen het bos niet meer. Uit ervaring weten wij dat er hierdoor regelmatig verkeerde keuzes worden gemaakt op het gebied van verlichting. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou namelijk welke verlichting niet mag ontbreken in jouw woonkamer!

Plafondlampen

Wanneer we het hebben over verlichting in een woonkamer is de plafondlamp vaak het eerste waar aan gedacht wordt. Dit is meestal niet de mooiste lamp in een ruimte, maar wel degene met de belangrijkste functie. Plafondlampen behoren namelijk tot de basisverlichting. Met behulp van dit soort lampen kun je een ruimte namelijk helemaal verlichten. Vaak heeft een plafondlamp een hoge verlichtingsintensiteit. Dit maakt het mogelijk om gewoon je ding te kunnen doen in jouw woonkamer, zelfs wanneer het buiten donker is. In vergelijking met vroeger heeft de plafondlamp overigens wel een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Hierdoor zijn er vandaag de dag steeds modernere plafondlampen beschikbaar. Dit maakt het mogelijk om zo’n lamp naadloos aan te laten sluiten bij de rest van jouw interieur. Een plafondlamp is dus niet alleen meer functioneel, maar ook nog eens mooi.

Hanglampen

Plafondlampen en hanglampen worden vaak in één adem genoemd. Op zich is dit logisch, want beide lampen hangen aan het plafond. Er zit echter wel degelijk verschil in deze lampen. Een plafondlamp wordt namelijk altijd direct aan het plafond bevestigd. Een hanglamp hangt vaak een flink stuk onder het plafond. De basis van de lamp wordt alleen aan het plafond bevestigd, zodat de lamp goed op zijn plek blijft hangen. Zo zien we een hanglamp bijvoorbeeld vaak terug boven een eettafel. Een hanglamp wordt daarom vaak tot de functionele verlichting gerekend en niet tot de basisverlichting. Dit is zeker het geval wanneer zo’n lamp boven een tafel hangt. Met behulp van het licht kun je dan namelijk zien wat je aan het doen bent als je aan tafel zit. Ben je nog op zoek naar een functionele hanglampen? Dan is een lamp van Artemide mogelijk wel wat voor jou. Het aanbod hanglampen is hier namelijk bijzonder groot, waardoor je er vast en zeker ook een mooie kunt vinden. De hanglampen van Artemide zijn niet alleen functioneel, maar ook nog eens ontzettend modern. Je kunt deze lampen dan ook zonder problemen inpassen in jouw interieur.

Wandlampen en spots

Sommige mensen kiezen er ook voor om verlichting op te hangen aan hun muren. Niet iedereen is hier even gecharmeerd van. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat het afbreuk doet aan een gekleurde wand. Dit hoeft echter niet zo te zijn. Met behulp van wandlampen kun je zelfs een extra dimensie aan een gekleurde wand geven. Wanneer het donker is en je de wandlampen inschakelt, blijft de kleur namelijk goed zichtbaar. Je kunt de kleur op een wand overigens ook uitlichten met spots. Deze kun je zowel in de grond plaatsen als in het plafond. Spots kun je vaak dimmen, waardoor je zelf de intensiteit van de verlichting bepaalt.

Vloerlampen

In een woonkamer hangen niet alleen maar lampen aan het plafond. Nee, in iedere woning komt de vloerlamp bijvoorbeeld ook wel terug. Net als voor hanglampen geldt dat het assortiment vloerlampen ook ontzettend groot is. Waar je zo’n lamp zoal voor gebruikt? Mogelijk om meer sfeer te creëren in jouw woonkamer. De verlichtingsintensiteit van een vloerlamp is vaak lager dan die van een plafond- of hanglamp. Bovendien kun je de intensiteit zelf regelen wanneer de lamp is voorzien van een dimmer. Een lamp van Flos kan echter ook functioneel zijn. Zo zien we vaak vloerlampen terug in de zit- of leeshoek. Zo’n lamp maakt het een stuk makkelijker om de letters in bijvoorbeeld een boek goed te kunnen lezen.

Tafellampen

De laatste soort lamp die we hier behandelen is de tafellamp. De meeste mensen denken dat een tafellamp en een bureaulamp hetzelfde zijn. Dit is echter een misvatting. Een bureaulamp rekenen we namelijk tot de functionele verlichting. Met zo’n lamp kun je jouw werk namelijk makkelijker uitvoeren wanneer het donker is rondom het bureau. Een tafellamp valt onder de sfeerverlichting. Vroeger waren veel tafellampen voorzien van een kap van stof, papier of hout. Vandaag de dag zien we echter steeds meer tafellampen van glas en andere materialen. Hierdoor is er zonder problemen een tafellamp te vinden voor ieder interieur.

Lees ook: Woonkamer opnieuw inrichten? Gebruik deze tips!