blog placeholder

Een kas is een glazen ruimte die gebruikt wordt voor het (voor)zaaien van planten, het kweken van planten, maar ook geschikt is voor het overwinteren van planten. Kortom, een aanvulling voor de tuin, maar ook voor de woonkamer.

Vroeger stonden kassen alleen bij de echte tuinders en werden er tomaten, paprika’s en komkommers in geteeld. Daarna verschenen er kleine kassen op volkstuinen en langzaam aan ook bij de gewone tuinier, als aanvulling op de aanwezige (moes)tuin.

Er zijn allerlei verschillende soorten kassen, de zogenaamde koude en warme kas, de kas van glas, van kunststof, met een metalen frame, een houten frame, tegen de muur bevestigd of vrij in de tuin. Welke kas voor u geschikt is, is geheel afhankelijk van uw wensen en het doel dat u met de kas wilt bereiken.
Wilt u hem alleen gebruiken om het moestuinseizoen te vervroegen, dus voornamelijk voor (voor)zaaien, dan is een koude kas voldoende. Een warme kas kan verwarmd worden en is dus met name bedoeld voor gebruik het hele jaar door. Ook kan hij dan gebruikt worden om niet-vorstbestendige planten te laten overwinteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ‘oranjerie’ zoals die een paar honderd jaar geleden in gebruik was bij de grote landhuizen. De citrusboompjes, olijfboompjes en oleanders gingen ’s winters de oranjerie in om in het voorjaar weer tevoorschijn gehaald te worden.

Afhankelijk van de grootte van de moestuin moet de grootte van de kas worden bepaald. Als je een hele grote kas hebt, maar je hebt vrijwel geen buitengrond dan kan je met een hoop zaaigoed na het voorzaaien nergens heen. Je kunt dan wel 20 tomatenplanten in de kas uitzetten, maar je hebt er buiten geen ruimte voor en alles in de kas laten staan is vaak ook niet handig, want voor sommige planten kan het in de kas in de volle zon in de zomer toch echt te heet worden. Bedenk dus goed wat je precies wilt bereiken.

Het meest ideale van een kas is het vervroegen van het tuinseizoen. Kun je normaal pas in april/mei in de volle grond gaan zaaien, met een kas kun je in februari/maart al in bakken gaan voorzaaien. Sommige dingen kunnen dan in de kas blijven, waarna je in april/mei nieuw zaait in de volle grond, andere planten kun je in april/mei dan uitplanten in de volle grond, maar deze hebben dan een voorsprong op de net gezaaide plantjes, zodat je oogstseizoen wordt verlengd en je langer plezier hebt van je groententuin. Zeker voor sla, spinazie, snijbiet e.d. is dit een prima oplossing. Tomaten en courgettes zaai je prima uit in de kas en zet je na de ijsheiligen (half mei) in de volle grond.

Natuurlijk zijn er ook planten die de gehele zomer in de kas kunnen blijven, denk hierbij aan pepers, paprika’s, meloenen en komkommers. Deze planten houden van warmte, maar houd wel in de gaten dat het in de zomer in een kas zelfs voor deze planten te heet kan worden, dus zorg voor materiaal dat schaduw kan bieden, zoals een rieten mat op het glas of andere bedekking. Zeker als een kas pal op het zuiden staat kan de temperatuur binnen oplopen tot boven de vijftig graden en dan is het woord ‘broeikas’ wel heel erg toepasselijk.