keuken schilderen

Eens in de zoveel tijd is het nodig de muren van de keuken eens goed aan te pakken. Juist op deze plek wordt veel geleefd, en dus is de kans groot dat er aardig wat vlekken op de muren zitten. Daarnaast is het ook denkbaar dat er beschadigingen te zien zijn van bijvoorbeeld een eettafel of stoelen die tegen de muren geschuurd zijn. Hoe je de muren in de keuken het beste kunt behandelen en met welke verf je dit kan doen, lees je in dit artikel.

Begin met een goede voorbereiding

Alles begint met een goede voorbereiding, ook wanneer je de muren in de keuken aan wilt pakken. Zorg er dus allereerst voor dat je genoeg ruimte maakt. Verplaats de eettafel en de stoelen, maar ook andere losstaande meubels zoals bijvoorbeeld een buffet- of stellingkast. Dek vervolgens de keuken goed af met een zeil, zodat er geen verfspetters op je keukenblad- of kastjes terechtkomt. Daarna plak je alle randen af, ook bij het plafond, de plinten, deurposten en kozijnen.

Heb je nu nog behang op de muren zitten, dan moet dit eerst verwijderd worden. Kijk daarna goed of alle resten weg zijn. zie je oneffenheden of gaatjes in de muur zitten, dan kunnen deze makkelijk gevuld worden met een muurvuller. Wanneer dit droog is schuur je het licht op. Dit doe je zodat het gelijk loopt met de rest van de muur en je er straks niks meer van ziet.

Het schoonmaken van de muren

Zijn alle oneffenheden weggewerkt? Dan is het tijd de muren schoon te maken. Je begint met het ontvetten van de muren. Dit kan gedaan worden met een speciale verfreiniger, maar kan ook prima met een emmer water en een beetje ontvetter. Door de muur nu goed schoon te maken zorg je er straks voor dat de verf beter hecht.

Na het schoonmaakwerk is het tijd om te beginnen met de voorstrijk. Deze is erg belangrijk bij het schilderen van binnenmuren omdat deze vaak een aanzuigende werking hebben. Gebruik je voorstrijk op de muur, dan wordt dit aanzienlijk minder maar daarnaast zorgt het ook nog eens voor een vlak en mooi resultaat. de voorstrijk breng je eerst van onder naar boven aan, en daarna nog eens van links naar rechts.

Het verven van de muren

Nu is het tijd om de muren eindelijk te voorzien van de gewenste kleur. Het is belangrijk dat je verf kiest die geschikt is voor binnen én die voldoet aan jouw wensen. Ben je op zoek naar muurverf die makkelijk schoon te maken is, maar daarnaast ook vlekken afstoot? Dan is de Sikkens Alpha Rezisto Mat een goed idee. Dit is een matte muurverf met hoge kwaliteit, die mengbaar is in iedere gewenste kleur. Begin met het verven van de hoeken en de randen, dit doe je het beste met een acrylkwast. Daarna kan je de rest van de muur aanpakken met een muurverfroller. Schilder eerst van links naar rechts, en daarna van boven naar beneden. Veeg met de roller ongeveer drie keer over elke baan heen voor een mooi en egaal resultaat.