Led verlichting in de slaapkamer

Led heeft een echte revolutie veroorzaak in de wereld van de verlichting, want had jij ooit verwacht dat je verlichting op maat zou kunnen maken met een schaar en dan waar gewenst zou kunnen plakken? En dat is toch het geval met een led strip.

Een led strip koop je op een rol. De standaard rol is 5 meter, maar er zijn ook diverse andere formaten. De strip kan je op maat maken met een schaar. Op diverse punten staat aangegeven waar je kan knippen met een tekentje van een schaar. Maar behalve verkorten kan je een led strip ook verlengen. Daartoe zijn er gesoldeerde stekkertjes aanwezig. Had jij je zoiets kunnen voorstellen in de tijd dat gloeilampen de verlichting bepaalden?

Wat is led nu eigenlijk?

Al in het begin van vorige eeuw werd ontdekt dat sommige halfgeleiders (metalen) licht gaan uitzenden als er stroom doorheen gaat. Die uitvinding was wellicht interessant, maar niet bepaald praktisch. Er waren immers gloeilampen die precies het juiste licht gaven dat thuis prettig was. Led (licht emitterende diodes) werd in de vorige eeuw feitelijk alleen gebruikt voor het aan/uit lampje in elektrische apparaten, denk aan een stofzuiger of een strijkbout. Bij testen van led bleek echter ook dat de lichtopbrengst van led lampen veel hoger is dan bij gloeilampen.

Minder energieverbruik en een langere levensduur

Eind vorige eeuw werd led om die reden gebruikt om energie te besparen, bijvoorbeeld bij fabrieksterreinen of rotondes. Dat licht was in het algemeen behoorlijk kil en daarom niet echt geschikt voor in de woning. Echter werden er steeds meer materialen ontdekt met die lichtgevende eigenschappen. Door kleuren te combineren is het nu mogelijk om iedere kleur licht te realiseren met led en tevens het licht ‘warmte’ te geven voor in huis. Met minder energieverbruik en een veel langere levensduur maakte led verlichting de gloeilamp overbodig. De productie van de gloeilamp werd wereldwijd dan ook gestopt. Led verlichting werd al snel in de meeste woningen toegepast, in tafellampen en hanglampen, maar ook bijvoorbeeld met led panelen.

Waar wordt led strip voor gebruikt?

Led strip wordt in het algemeen vooral gebruikt voor indirecte verlichting. De achterzijde van de strip is van een kleefstrook voorzien, waardoor je deze overal eenvoudig kan aanbrengen. Daarbij kan je denken aan verlichting achter je tv, maar ook bijvoorbeeld van een aquarium. Zowel thuis als in winkels of andere bedrijfsruimten kan je de strip overal plakken waar je wat extra en vaak bescheiden verlichting kan gebruiken. Dat kan zijn in een kast, maar ook op planken waarop de koopwaar ligt uitgespreid.

Behalve de rollen van maximaal 5 meter zijn er ook diverse strips op maat verkrijgbaar. Dat geldt zowel voor de lengte als de breedte. Dat is uiteraard helemaal ideaal, omdat je na wat meerwerk dan precies de led strip aan kan schaffen die geschikt is voor de toepassing die jij in gedachten hebt. Dan is het even plakken en de stekker in het stopcontact en klaar. Verlichting is nog nooit zo eenvoudig geweest als met led strips, profiteer ervan!