blog placeholder

Het dak is in de meeste gevallen bepalend voor de stijl en uitstraling van een woning. Dit zijn vaak grote oppervlaktes, waardoor deze het meest in het oog springen. Wanneer het dan beschadigd of verweerd is, dan kan dit behoorlijk afdoen aan deze uitstraling. Het schoonmaken van de dakpannen is dan een optie, maar dit is wel een zeer tijdrovende klus. Een andere optie is het vervangen van (een gedeelte van) het pannendak. Dit vergt ook wel een hoop tijd, maar wanneer je de juiste, praktisch onderhoudsvrij dakpan kiest, zul je er de komende jaren niks meer aan hoeven doen.

Dakpan met een beschermende laag

Er zijn tegenwoordig dakpannen op de markt, waar je bijna geen onderhoud meer aan hoeft te doen. Deze pannen zijn voorzien van een speciale coating, die mos- en algvorming tegen gaat en beter bestand is tegen verkleuring door regen of zon. De zogenaamde ‘Protector’ betondakpan heeft door de twee sterke coatinglagen een veel gladder oppervlak dan de gemiddelde dakpan. Hierdoor is de afwatering van het dak veel beter en kunnen mos en algen zich niet aan de dakpan hechten. Daarnaast geeft de coating de dakpannen een subtiele glans, waardoor het dak een bijzonder mooie uitstraling krijgt.

Milieuvriendelijke en duurzame dakpan

Een andere dakpan waarbij een lange levensduur garandeert is, is de ‘Auranox’ dakpan. Deze dakpan heeft een poreus oppervlak, bestaande uit zuiver minerale bestanddelen. Het poreuze oppervlak zorgt ervoor dat de dakpan na een regenbui snel opdroogt, zodat mos en algen nauwelijks de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Daarnaast zorgen de minerale bestanddelen ervoor dat stikstofdioxide uit de lucht word gefilterd, en om worden gezet in onschadelijke nitraten. Een Auranox pannendak zal er dus lang mooi uit blijven zien, vergt weinig onderhoud en is ook nog eens goed voor het milieu.

Beide dakpannen, de Protector en de Auranox dakpan, beschikken over het Dubokeurmerk. Dit betekende dat deze dakpannen voldoen aan de eisen voor milieubewust en gezond bouwen, welke zijn vastgelegd door het NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie). Zo bent je er dus van verzekerd dat je hebt gekozen voor een duurzame én milieubewuste dakpan.