blog placeholder

Het is tegenwoordig niet gemakkelijk om een schappelijke en tegelijk betaalbare kamer te vinden voor de student in Nederland. Voor de piepkleinste kamertjes, betaal je vaak al de volle prijs. Voor niet alle studenten is het leven op kamers dan ook financieel niet weggelegd. Antikraak wonen is voor hen de ideale oplossing.

Wat is Antikraak wonen?
Er is tegenwoordig erg veel aandacht voor het beleid tegen krakers in Nederland. Wanneer er namelijk eenmaal krakers in een pand zijn getrokken, loopt de sloop of verbouwing hiervan erge vertraging op. Om te voorkomen dat er krakers in lege panden trekken, heeft men antikraak wonen bedacht. Voornamelijk studenten wonen dan tijdelijk in panden die anders leeg zouden komen te staan. Hiervoor hoeven ze relatief weinig huur te betalen, aangezien ze er voor een ‘goed doel’ zitten; het buitenhouden van krakers.

Het tijdelijke wonen en de kosten
Wanneer je antikraak gaat wonen, weet je dat er een moment komt dat je je huis moet verlaten. Het kan zo zijn dat dit erg last minute gebeurt, waardoor je binnen twee weken het huis uit moet. Dit is natuurlijk een groot nadeel. De meeste antikraak bedrijven zullen echter proberen om een nieuw onderkomen te vinden voor jou en je huisgenoten. Tegenover dit nadeel staat echter het grote voordeel van de voordelige huur. Deze ligt meestal, ongeacht de grootte van het pand, tussen de 175 en 200 euro. Dit is exclusief gas, water en licht, maar ook als je dit erbij op telt heb je een relatief lage huurprijs.

In wat voor pand kom ik terecht?
Het is erg verschillend in wat voor pand je terechtkomt, aangezien er natuurlijk veel verschillende soorten huizen zijn die leeg komen te staan. Het kan gaan om gezinswoningen, appartementen in flats, maar ook om immens grote panden van bijvoorbeeld oude fabrieken. Met hoeveel mensen je in het pand mag wonen hangt natuurlijk af van de grootte hiervan. Vaak geldt echter de voordelige regel dat de huur per persoon gelijk blijft, ongeacht het aantal mensen met wie je in het huis woont. Het bewonen van een gezinswoning met zijn tweeën, kost op die manier dus evenveel per persoon als het bewonen met zijn vieren.

Regels en controle
Aan het antikraak wonen zijn wel de nodige regels verbonden. Je tekent een contract, waardoor je er gelijk mee akkoord gaat dat je eventueel binnen twee weken moet vertrekken. Ook wordt er goed in de gaten gehouden of je het huis goed verzorgd. Natuurlijk hoeft het niet helemaal netjes te zijn, maar onherstelbare veranderingen aan het pand zijn verboden. In sommige gevallen komt er daarom een medewerker van het antikraak bedrijf eens in de zoveel tijd een kijkje nemen in je huis. Dit gaat er erg gemoedelijk aan toe en is niet echt iets om je zorgen over te maken. Voor je eigen veiligheid is het vaak ook verplicht om na het tekenen van het contract een veiligheidspakket te kopen en deze in het pand te bevestigen. Het pakket bestaat uit een brand en koolstofmonoxide melder, een brandblusser en een branddeken. Omdat je dit pakket zelf koopt, mag je het natuurlijk weer meenemen wanneer je het pand moet verlaten.

Vooral voor de minder rijke student is antikraak wonen een ideaal alternatief voor een ‘gewoon’ studentenhuis. Maar ook mensen die het op zichzelf wonen eerst tijdelijk uit willen proberen kunnen er erg veel baat bij hebben.