blog placeholder

Je kunt je huis prachtig hebben ingericht. De juiste spullen, vormen en kleuren omringen je. Het doet het oog goed, het ziet er fantastisch uit. Toch ben je er nog niet helemaal. Veel mensen vergeten te letten op de juiste geur in huis.

Horen, zien en …

We nemen de buitenwereld waar via onze zintuigen. Je zintuigen zorgen ervoor dat je belangrijke informatie krijgt over je omgeving, wat al of niet veilig of prettig is. Tegenwoordit worden we omringd door allerlei beeldschermen en geluidsapparatuur. Je zou geneigd zijn te denken, dat het horen en het zien de belangrijkste vensters op de buitenwereld zijn. Natuurlijk, horen en zien is heel belangrijk. Maar vaak wordt vergeten dat er nóg drie zintuigen zijn die ons belangrijke informatie over de wereld verschaffen: de smaak, de tast en de reuk.

 

Lekker ruiken

Het is moeilijk precies een volgorde aan te geven, welk zintuig belangrijker is dan het andere. Feit is, dat de reuk belangrijker is dan veel mensen zich realiseren. De geur geeft ons een belangrijk signaal over wat belangrijk en gevaarlijk is, maar kan ook het gevoel van veiligheid en geborgenheid versterken. In prehistorische tijden gaf de geur aan de mensen een waarschuwing voor naderend onheil in de vorm van gevaarlijke vleeseters. Of wat dacht je van een naderende bosbrand? Aan de andere kant wees de geur op de aanwezigheid van lekker voedsel.

 

Associaties

Geuren worden in ons brein opgeslagen, net zoals met beelden gebeurt. Kom je op een ander moment, op een andere plaats dezelfde geur tegen, dan wordt de herinnering aan het hele plaatje van de eerste ervaring met die geur opgeroepen. Dat kan een waarschuwing zijn voor gevaar, het gewezen worden op voedsel, of de associatie met eerder beleefde gebeurtenissen. Je kent wel die uitspraken van mensen: ‘Het ruikt precies zoals bij oma thuis’, of ‘het ruikt naar een leeg schoolgebouw na een lesdag’, ‘ik ruik de geur van de nachtmis’, en dergelijke. Geuren brengen ons terug in het verleden of op plaatsen waar we vroeger geweest zijn.

 

 

Maak er gebruik van…

Voor veel mensen is de geur van verse koffie een herinnering aan gezelligheid. Daar wordt bijvoorbeeld bij de verkoop van een woning wel gebruik van gemaakt. Als belangstellende kijkers je woning komen bezichtigen, wordt net van tevoren verse koffie gezet. De geur ervan, ook al houdt je misschien niet van de smaak ervan, associeer je wel met gezelligheid. Je oordeelt daardoor een stuk positiever over de woning. Ook vers geurende bloemen hebben een positief effect op de stemming van je bezoekers.

 

Omring je met de juiste geuren

Met de juiste geur in je woning breng je niet alleen je bezoekers in prettiger sferen, het is ook voor jezelf aangenaam, veilig en geborgen. En dat is natuurlijk precies wat je in je eigen huis graag wilt. Je kunt de geur in huis op twee manieren aanpakken:

  • Zorg dat de foute geuren geen kans krijgen
  • Breng de goede geuren in huis

 

Weg met die foute geuren

Enkele tips om de foute geuren zo min mogelijk kans te geven:

  • Gebruik bij het bereiden van het eten de afzuigkap. Vooral kool-luchtjes blijven lang en penetrant hangen.
  • Ventileer regelmatig, benauwde lucht verdwijnt en maakt plaats voor verse, frisse lucht.
  • Ben attent op vochtplekken in huis. Geef schimmel geen kans. Ventileren is ook hierbij belangrijk, maar misschien moet je ook iets aan de isolatie doen.

 

Laat maar komen, die lekkere geuren!

Als de foute geuren zijn weggewerkt heb je een aantal manieren om lekkere geuren binnen te halen:

  • Haal regelmatig een versie bos lekker geurende bloemen in huis.
  • Zet geurkaarsen neer. Ook zonder deze te branden verspreiden ze al een lekker luchtje.
  • Haal regelmatig verse geurende kruiden in huis.
  • Een zakje bloemenpotpouri verspreidt een lekker geurtje, deze zijn in verschillende samenstellingen te verkrijgen.
  • Je kunt luchtverfrissers in huis halen, die dank zij een batterij of een connectie met het stopcontact regelmatig een vleugje gearomatiseerde lucht verspreiden. Je hebt er zelfs, die afwisselend verschillende geuren verspreiden, zodat het luchtje je beter opvalt.