vinyl vloer

Ga je de woonkamer opnieuw inrichten? Kijk dan ook eens kritisch naar de vloer. Een vinylvloer is eenvoudig te reinigen en te onderhouden en daardoor kan deze erg lang mooi blijven als je dat op de goede manier aanpakt. Vinyl is veel beter bestand tegen water dan bijvoorbeeld laminaat of hout. Hierdoor zijn vlekken eenvoudiger te verwijderen. Wil je lang plezier hebben van je vinylvloer, lees dan de onderstaande tips.

1. Stofvrij houden

Dagelijks de vloer even doen met een wisser zorgt ervoor dat deze zoveel mogelijk stofvrij blijft. Het gebruik van schoonloopmatten kan voorkomen dat er veel stof en andere zaken op je vinyl terecht komt. Zand is wellicht de grootste ‘vijand’ van je vinyl. Als er zand in het vinyl wordt gelopen, kan dit krassen veroorzaken. Maar ook stofzuigen hiervan kan krassen veroorzaken. Het is dus verstandig om zand voorzichtig te verwijderen. Laat het nooit liggen!

2. Schoonmaken

Het is uiteraard afhankelijk van het gebruik van de vloer, maar in het algemeen is een dweilbeurt eenmaal in de twee weken voldoende om strepen en hardnekkig vuil van het vinyl te halen. Dit kan uiteraard ook vaker, bijvoorbeeld als je huisdieren hebt of in een omgeving woont waar relatief vaak modder de vloer op wordt gelopen. Koop voor het reinigen van je vloer een geschikt middels bij een leverancier van het product, zoals de Kwantum of een speciaalzaak. Deze middelen zorgen ervoor dat de vinylvloer snel droogt en ruiken ook prettig. Met deze milde reinigingsmiddelen kan je zo vaak dweilen als je zelf wenselijk vindt.

3. Nieuwe beschermlaag aanbrengen

Als je jarenlang plezier wilt hebben van je vinyl-vloer is het een goed idee om een keer per jaar een beschermlaag aan te brengen. Op een schoongemaakte vloer beschermt dit middel het vinyl en zorgt er ook voor dat het vinyl krasvast wordt. Koop ook dit middel bij een betrouwbare bron voor het beste resultaat.

4. Verwijderen van krassen en strepen

Op vinyl zullen in de loop van de tijd krassen of strepen ontstaan. Krassen zijn vaak het gevolg van zand dat niet tijdig is verwijderd. Strepen kunnen ook ontstaan door de zolen van bepaalde schoenen. Zowel oppervlakkige krassen als strepen kan je het beste zo snel mogelijk verwijderen. Er is speciaal kras herstellend middel te koop voor vinyl. Strepen ga je te lijf met het reinigingsmiddel.

5. Diverse tips

  • Het contact met rubber gedurende een langere periode moet je voorkomen, dit kan namelijk verkleuringen geven van het vinyl.
  • Zware meubels met poten zouden voor putjes in het vinyl kunnen zorgen. Gebruik dus altijd beschermend vilt op de poten van meubels.
  • De wieltjes van een bureaustoel kunnen soms lelijke beschadigingen veroorzaken van je vinyl-vloer. Sommige bureaustoelen zijn uitgerust met speciale wieltjes om dit probleem te voorkomen. Een goed idee om daar naar te informeren.
  • Ga bij voorkeur niet met zware objecten over je vinyl-vloer slepen, maar til deze op.
  • Hoewel vinyl goed bestand is tegen water, geldt ook hier dat te veel geen goed idee is. Overvloedig water dringt door via de randen en kleine scheurtjes en kan na verloop de lijm oplossen.