Vorig jaar noteerde de Nederlandse politie bijna 43.000 succesvolle woninginbraken (cijfers: CBS). Dat zijn er ongeveer 117 per dag! Inbrekers blijken het nog steeds voornamelijk gemunt te hebben op vrijstaande woningen, maar in de praktijk is niemand veilig voor volleerde dieven. Vooral nu de donkere wintermaanden er opnieuw aankomen, is het belangrijk om je huis te beschermen tegen inbrekers. Onderstaande vier tips helpen je alvast op de goede weg.
1. Sluit een woonverzekering af
Voorkomen is nog steeds beter dan genezen. Maar je beschermt je huis en je inboedel door een goede woonverzekering af te sluiten. Een inboedelverzekering zal bijvoorbeeld de gestolen goederen vergoeden wanneer ze zich in je woning bevinden. Een gestolen laptop op school wordt daarentegen niet zomaar vergoed. De exacte regels verschillen echter van verzekeraar tot verzekeraar. Bij de FBTO inboedelverzekering is bijvoorbeeld ook een gehuurde garage op een ander adres verzekerd, maar dat is niet bij elke inboedelverzekering het geval.
2. Alles op slot
Veel mensen maken het inbrekers te eenvoudig. Bijvoorbeeld door hun raam op een kierstand te laten staan wanneer ze het huis uit zijn. Of door hun werkplaats niet op slot te doen, waardoor de inbreker er zomaar even pakweg een ladder en een hamer kan nemen. Sluit de woning dan ook altijd goed af wanneer je er niet bent en laat geen werkgerei rondslingeren. Een reservesleutel onder de deurmat? Geef de sleutel dan maar beter aan de vriendelijke buurvrouw, want inbrekers hebben een neus voor reservesleutels.
3. Zorg voor een alarmsysteem
Een alarmsysteem en een beveiligingscamera houden inbrekers op afstand. Wil je daarentegen niet meteen grote investeringen doen? Dan kan je toch het een en ander doen om het inbrekers moeilijker te maken. Voldoende verlichting in de tuin voorzien, is daar een voorbeeld van. Net zoals een viervoeter die rond de woning patrouilleert. Zorg er dan uiteraard voor dat hij niet zomaar om te kopen is met wat lekkers. Een rustige en vriendelijke Rhodesian Ridgeback is bijvoorbeeld geen goed idee, een Duitse herder wel.
Bescherm vooral de inbraakgevoelige gevelopeningen. Dit zijn ramen, koepels, kelderopeningen, garagepoorten en deuren. Plaats bijvoorbeeld een cilinderslot, dievenklauwen en een opdekblok. Dat moet het eventuele inbrekers al een stuk moeilijker maken, waardoor ze langer ter plaatse zijn. En dat maakt de kans op een heterdaadje natuurlijk groter.
4. Alles uit het zicht
Een inbreker slaat alleen maar toe als er volgens hem wat te rapen valt. Laat daarom geen waardevolle zaken rondslingeren, zeker niet op plekken die door het raam zichtbaar zijn. Geef je woning bovendien een bewoonde indruk, bijvoorbeeld door via een simulator lichten aan en uit te laten gaan of door de rolluiken vooraan de woning niet te sluiten. Ben je op vakantie? Geef de buren dan toestemming om op je oprit te parkeren. Zo lijkt het voor inbrekers alsof je gewoon thuis bent. Post dan wel niet al je vakantiefoto’s op je openbare Facebookpagina, want ook dat staat gelijk aan een uitnodiging voor gelegenheidsinbrekers.