blog placeholder

Je hoort steeds vaker dat leerlingen ongemotiveerd zijn en dat er veel uitval is en vele andere problemen op de middelbare school.

De middelbare school iedereen kent het wel, Grote tassen, huiswerk, roosters enz.
Wat mij alleen de laaste tijd is opgevallen is dat het schoolsysteem niet meer werkt of beter gezegt we hebben geen schoolsysteem meer.

Het schoolsysteem

Bij mij op school was het zodra je in de bovenbouw kwam je in het studiehuis terecht kwam. Je was dus totaal zelfstandig en hoefde je huiswerk niet te maken en niet op te letten zolang je maar de les niet verstoort. Maar wat bleek je kreeg wel strafwerk als je het huiswerk niet had gemaakt en je moest wel opletten. Maar het was wel je eigen verantwoordelijkheid als je het niet haalde het jaar. Wij zaten dus tussen het nieuwe systeem en het oude systeem in. Dit werkte totaal niet om de volgende redenen.

Discipline

In het studie huis is er totaal geen discipline en in het oude systeem alleen maar discipline. Als je er half tussen in zit is het voor zowel de leraren en de leerlingen onduidelijk. Als er gewoon algemeen bekend is maak je het huiswerk niet dan krijg je strafwerk zullen leerlingen het huiswerk maken of zonder te klagen het strafwerk aannemen omdat ze weten dat ze fout zitten. Maar als het geen duidelijk gedisciplineerde regels zijn kunnen leerlingen hier op wijzen en gefrusteerd raken als ze dan toch strafwerk krijgen. Dit zorgt voor allemaal onnodige spanning, er moet dus gekozen worden zijn we streng en gedisciplineerd of zijn de leerlingen zelfstandig niet er half tussen in.

Het oude systeem

In het oude systeem hadden leerlingen niks te zeggen geen zelfstandigheid je deed wat je moest doen en niks anders. Dit werkte vroeger goed aangezien leerlingen veel minder snel zelfstandig werden, maar nu met de komst van het internet en de veel snellere manier van informatie binnen krijgen zijn leerlingen hier niet meer van gedient. Ze zullen zich juist extra gaan verzetten tegen de leraren en de schoolleiding omdat ze het gevoel hebben dat ze in een gevangenis zitten. Dit systeem werkt tegenwoordig dus niet meer omdat leerlingen zich meer bezig houden met verzetten dan met leren.

Het Studie huis systeem

Dit systeem wat rond 2000 werd ingevoerd werkt heel goed voor de leerlingen. Willen ze het halen doen ze hun best intreseert het ze niet dan doen ze niet hun best. Dit zorgt alleen wel voor lagere slagings cijfers en meer zitten blijvers. En dit is weer slecht voor de naam van de school want het draait meestal om die cijfers. Daardoor werd er weer strafwerk gegeven en huiswerk gecontroleerd. Er werd wel gezegt dat we in een studie huis zaten maar dat was totaal niet waar. Leerlingen raakte verwart en geirriteerd dat opeens hun vrijheid werd afgenomen en dit zorgte ook voor veel verzet tegen de schoolleiding in plaats van een goeie leer omgeving.

Oplossing?

Persoonlijk weet ik niet of er een oplossing is, ik denk dat de scholen heel goed moeten gaan nadenken wat ze willen bereiken. Ze moeten in ieder geval duidelijkheid creeren zodat er geen verwaring en frustratie meer is.