blog placeholder

Rotterdam – Frank T. ontvangt al vijf jaar geen uitkering meer. Hij werkt nu als “baas” van zijn eigen eenmansbedrijfje, dat onder andere exclusieve meubels en decoraties maakt. Hij was bereid om een kort interviewtje te doen over zijn tijd in de WW.

(De geïnterviewde wenst anoniem te blijven, zijn naam is daarom veranderd)

Rotterdam – Frank T. ontvangt al vijf jaar geen uitkering meer. Hij werkt nu als “baas” van zijn eigen eenmansbedrijfje, dat onder andere exclusieve meubels en decoraties maakt. Hij was bereid om een kort interviewtje te doen over zijn tijd in de WW.

Voordat Frank in de WW kwam werkte hij bij een meubelmakerij, waar hij best lekker bezig was. Helaas ging dit bedrijf failliet en was het bedrijf genoodzaakt om mensen te ontslaan en zo kwam hij terecht bij het arbeidsbureau. ‘Daar zat ik dus, met mijn baas erbij. Hij had zelfs de cijfers van het bedrijf bij zich omdat hij moest bewijzen dat hij echt genoodzaakt was om mij te ontslaan.’ Frank raakte dus werkeloos.

‘Uiteindelijk heeft het ongeveer anderhalve maand geduurd voordat ik geld kreeg. Ik weet om eerlijk te zijn niet meer hoeveel dat was, maar ik weet wel dat een maand vrij snel is. Ik kreeg overigens wel een voorschot.’

Frank raakte op een gegeven moment in een reïntegratieproces. Volgens het arbeidsbureau was het de bedoeling dat hij weer aan het werk ging. Wat het arbeidsbureau echter niet wist wat dat Frank T. al bezig was met het oprichten van zijn huidige bedrijf. Hij moest dit toen nog zwart doen.

Frank moest elke week solliciteren bij bedrijven die hij zelf moest uitzoeken. Frank wilde dit helemaal niet omdat hij met zijn eigen bedrijf bezig was en dat kost nou eenmaal veel tijd en hard werken. Dus besloot Frank om eerst bij vrienden te kijken. Vrienden die zelf een bedrijfje hadden, waar hij zogenaamd kon “solliciteren”, om vervolgens afgewezen te worden. ‘Ik heb dit een jaar volgehouden. Op een gegeven moment ging het zelfs zo dat als ik weer een sollicitatie nodig had, ik gewoon naar willekeurige bedrijven toe stapte met het idee van dit moet lukken. Ik moest dan elke keer het telefoonnummer van zo’n bedrijf opgeven bij het arbeidsbureau, maar ze hebben het nog nooit gecontroleerd.’

Een ander deel van het reïntegratieproces was dat Frank naar het Serin moest. Een instantie die begeleiding geeft bij reïntegratie. Hij moest hier een psychologische test ondergaan om te kijken waar hij het best geschikt voor zou zijn. Ook moest hij deelnemen aan sollicitatiecursussen en rollenspellen met medewerkzoekenden. ‘Dit bedrijf wordt overigens  betaald door de overheid, dus ze hebben een “no cure, no pay” policy. Als het hun niet lukt om iemand aan een baan te helpen krijgen ze er ook niet voor betaald. Ze doen er dus hun best voor.’

Op het moment leeft Frank van zijn eigen eenmansbedrijfje, inmiddels ingeschreven bij de kamer van koophandel en dus hartstikke wit. Laten we hopen dat hij nooit meer de WW in hoeft. Succes Frank.