blog placeholder

 

Nachtenlang malen in bed. Als een berg opzien tegen het werk of je studie. Het gevoel hebben dat je wordt geleefd door de dingen die je moet doen. Het gevoel niks op te schieten. Het ”waar ben ik nou eigenlijk mee bezig” gevoel. Het gevoel hebben door stroop te waden. Bang zijn dingen niet op tijd af te krijgen. Storm in je kop. Dromen over je werk. Dingen vergeten. Je hoofd zit te vol. De dag is te kort. De tijd gaat te snel…. Heb ik je al? Nee? gefeliciteerd, dan heb jij de volgende tips niet nodig. Ja? Misschien toch handig om even verder te lezen

Als je de volgende tips ter harte neemt garandeer ik je dat je effectiever te werk gaat en je meer rust zult ervaren.

  1. Stel doelen Probeer even afstand te nemen en stel het hoofddoel voor jezelf vast. Bijv. je wil een studieboek gelezen hebben, een planning gemaakt hebben, een diploma halen, een vergadering voorbereid hebben, de benedenverdieping aan kant hebben of een keuze hebben gemaakt voor een nieuwe stofzuiger. Je moet namelijk wel weten wat je wilt, zodat je weer waar je alles voor doet. Zorg dat je een bereikbaar doel stelt. Veel mensen begaan de fout een onbereikbaar doel te stellen en raken vervolgens gefrustreerd. Stel, je zingt niet onaardig. Niet: ik wil volgend jaar een beroemd popidool zijn Mogelijk: ik wil in een band zingen (als je denkt dat dit haalbaar is) Wel:Ik wil zanglessen volgen.
  2. Stel prioriteiten Nu je weet wat je wilt, kun je prioriteiten stellen. Daarvoor moet je soms offers brengen. Bepaal voor jezelf wat je het meest en wat het minst belangrijk vindt. Bijv. studie, sport, uitgaan. Afhankelijk van wat je doel is natuurlijk. Stel dat je als doel hebt om mee te doen met de Olympische Spelen, dan staat sport voor jou waarschijnlijk boven aan je prioriteitenlijstje.
  3. Maak een totaalplanning Verdeel het werk in hapklare brokken en verdeel deze over je beschikbare tijd. Bijv. over een maand een studieboek met 12 hoofdstukken uit hebben? Verdeel de hoofdstukken over 4 weken, elke week 3 hoofdstukken. Eind van de dag een nieuwe stofzuiger? Bedenk naar welke winkels je wilt en maak een dagplanning. Een bepaalde omzet behalen? Bedenk hoeveel omzet je per maand, per week en vervolgens per dag gemiddeld wilt behalen.
  4. Maak elke dag een lijstje met 6 to do’s Dit werkt echt heel goed. Maak aan het eind van een dag een lijstje met 6 dingen die je de volgende dag wilt doen. Niet meer en niet minder. Wat het meest prioriteit heeft schrijf je bovenaan. Eind van de dag maak je een nieuw lijstje voor morgen. Dingen waar je vandaag niet aan toe bent gekomen, komen vanzelf bovenaan in je nieuwe lijstje. Waarom 6? Het moet te overzien zijn. Misschien haal je vandaag niet alles op je lijstje, maar raak je niet gefrustreerd omdat er nog 20 dingen overblijven die je moet doen. Misschien heb je morgen een dag waarop je alles kunt afstrepen. Dat voelt fijn, je hebt het gevoel veel gedaan te hebben die dag!
  5. Durf te vragen Schakel anderen in om je te helpen. Waarom zelf het wiel steeds gaan uitvinden? Mensen vinden het vaak fijn als hen om advies wordt gevraagd, dus doe hier je voordeel mee.
  6. Delegeer Zet anderen aan het werk als dit kan. Geef concrete taken en opdrachten die jou tijd en energie besparen. Bijv. Laat je collega een thema verder uitwerken, laat je kinderen de boodschappen doen, je mede-studenten informatie opzoeken, de bibliothecaresse een boek bestellen, je partner het eten koken.
  7. Durf te falen. Tegen een ander zeggen we heel makkelijk: ”Wat maakt dat nou uit? Dt kan toch gebeuren?” als iets niet gelukt is. Helaas ligt het voor onszelf iets moeilijker. Eigenlijk slaat het nergens op. Nobody’s perfect. En toch vinden we het een afgang als iets mislukt. Probeer jezelf af en toe iets minder serieus te nemen en relativeer. Echt waar, niet iedereen let de hele dag alleen maar op jou. Eigenlijk is iederen allang vergeten waar jij je nog druk om maakt. Get over it, sta op en ga verder!
  8. Wees actief Als je veel in je hoofd bezig bent, moet je af en toe afdalen naar je lijf. Zet uit die kop en spring op de fiets of ga een stuk wandelen of lekker dansen! Het gekke is, als je dit doet, wordt het ook weer rustig in je hoofd.
  9. Creer rust Genoeg is genoeg. In volle vaart doordenderen werkt echt niet. Je moet regelmatig momenten creeren, waarop je vrij bent en niks hoeft. (Plan deze gerust in!) Je hoeft je niet schuldig te voelen, want uiteindelijk maak je weer ruimte in je hoofd om morgen weer effectief aan de slag te kunnen.
  10. Telefoon/ipad weg en computer uit Echt doen! De wereld vergaat niet in die paar uurtjes dat jij niet kijkt en heus, je mist echt niks. Nu heb je tenminste tijd om weer eens een boek te lezen…

 

 

to do list