blog placeholder

In de afgelopen jaren hebben veel thuiswerk bedrijven de kop op gestoken en hebben veel geld verdient aan welwillende aspirant-thuiswerkers. Helaas kwamen deze vaak van een koude kermis thuis: veel van dit soort bedrijven bleken oplichters en werden rijk met de ‘inschrijfvergoeding’ die de thuiswerker moet voldoen, voordat er ook maar 1 vinger is uitgestoken. In dit artikel een verkenning van de werkzaamheden die vanuit het thuiswerk concept kunnen worden gedaan en die wat mij persoonlijk hun strepen hebben verdient!

Allereerst wil ik graag aangeven dat je er niet rijk van gaat worden, wat sommige bedrijven ook beloven. Daarnaast is het onzin als een bedrijf een inschrijfvergoeding rekent: als je bij een baas op kantoor werkt, betaal je toch ook niet om daar te mogen zitten?!

Microwerk

Een relatief onbekende vorm in Nederland is microwork: een kleine opdracht uit te voeren via internet tegen een kleine vergoeding. Een opdracht die ikzelf heb uitgevoerd is het verwerken van gefotografeerde visitekaartjes. Het systeem zet de data om in een excelsheet, zodat de opdrachtgever de data kan importeren in bijvoorbeeld Outlook. Een andere opdracht was voor een Amerikaanse telefoongids: websites afstruinen voor contactgegevens van bedrijven.

Er zijn in Microwerk 2 grote spelers op de markt: Microworkers en Mturk.

Microworkers steekt breder in door tegoeden te laten uit betalen via Paypal, MoneyBookers of Alertpay.

Mturk daarentegen, alszijnde initiatief van Amazon.com, stort het verdiende geld naar een tegoed voor de Amazon.com webshop. Het aantal aangeboden opdrachten is groter bij Mturk, dus daar is meer te verdienen.

Thuiswerk

Het echte thuiswerk (inpakken mokken, vullen enveloppes ed) komt steeds minder voor. Dit soort werkzaamheden kunnen makkelijk worden uitbesteed aan sociale werkplaatsen. Voor Noord-Nederland kwam ik echter een bedrijf tegen die zowel dit soort werkzaamheden aanbiedt, als administratieve werkzaamheden, zoals data-entry. Dit bedrijf betaald naar verdienste en dat komt neer op ca €8,50 per uur.

De medewerker is ‘vrije werker’, dus de opdrachten kunnen naar eigen inzicht over de gestelde tijd worden verdeeld. Er is géén sprake van een dienstverband, dus voor de belastingdienst wordt dit gezien als ‘overige inkomsten’ en moeten ook als zodanig worden opgevoerd. Hou er dus rekening dat er ca éénderde deel apart gelegd moet worden voor de belasting.

Artikelen schrijven

Iedereen heeft wel een mening over een bepaald product. Nog niet heel bekend in Nederland zijn Foobie en Xead. Achter Foobie zit Google en de verdiensten worden gegenereerd via GoogleAdsense. Het is echt de bedoeling om een recensie te schrijven en een ervaring met een bepaald product/fenomeen te delen en niet om een blog te schrijven over wat je vind van het politieke klimaat in Griekenland. Het kan uiteraard wel, alleen hier zijn blogsites beter voor.

Xead vergoedt met hun eigen puntenstaffel: hoe meer goede artikelen, hoe meer punten. 100 punten zijn €10 euro waard en vanaf dat bedrag kan er een uitbetaling via bank worden aangevraagd.

Kortom: er is genoeg te doen om op internet geld te verdienen. Het gaat om kleine vergoedingen en rijk zul je er niet van worden en (helaas) moet je er ook iets voor doen. Wil je weten hoe je je computer aan het werk kan zetten?