blog placeholder

Veel mensen kijken op tegen een sollicitatieprocedure. Het is dan ook een stressvolle ervaring. Wat zullen ze vragen? Hoe moet ik me gedragen. Deze en andere vragen kunnen voor slapeloze nachten zorgen. Dit hoeft echter niet het geval te zijn. Volg de aanwijzingen in dit artikel en u zult merken dat u vol zelfvertrouwen een sollicitatiegesprek ingaat.

Goede voorbereiding is het halve werk. Er zijn een aantal belangrijke stappen die u moet nemen om vol zelfvertrouwen een sollicitatieprocedure in te gaan. We gaan ervan uit dat u een vacature heeft gevonden waar u op wilt solliciteren. U heeft een prachtige brief opgesteld en uw CV is tot in de puntjes verzorgd. Kortom, u bent er klaar voor. Maar wacht nog even voordat u uw brief verstuurt.

Wat te doen voor het solliciteren

Voordat u solliciteert is het aan te raden om uw accounts op sociale netwerken eens na te kijken. Haal eventueel dubieuze berichten of foto’s weg. U kunt er namelijk zeker vanuit gaan dat uw (hopelijk) toekomstige werkgever u op internet zal opzoeken. De informatie die hij daar vindt zal zijn eerste indruk over u vormen. Die foto’s van dat wilde feestje zijn dus misschien niet zo verstandig. Eventueel kunt u uw accounts onzichtbaar maken voor iedereen die geen contact van u is.

Ook handig om even uw eigen naam door een aantal zoekmachines te laten gaan. Komt u informatie tegen die u liever niet op internet ziet? Vraag de beheerder van de website om het te verwijderen

Het is goed om te beseffen dathet internet uook eenmooie kans biedt om uzelf goed te profileren. Dat kan door middel van sociale netwerken maar ook professionele netwerken kunnen erg handig zijn. Laat ze maar zien dat u erg betrokken bent bij de samenleving en graag vrijwilligers werk doet.

Wat te doen voor het sollicitatiegesprek

Uw brief heeft uw toekomstige werkgever overtuigd en u bent uitgenodigd voor een gesprek. Tijdens de uitnodiging krijgt u vrijwel altijd de namen van de personen te horen die het sollicitatiegesprek met u zullen afnemen. Zo niet, vraag er dan naar. Het eerste wat udoet is uw gesprekspartners op internet opzoeken. Zo kunt u vast een beeld krijgen van die personen en weet u een beetje wat u te wachten staat. Kijk bijvoorbeeld naar hoe lang ze bij het bedrijf werken, hun opleiding of hun sociale interesses (wie weet hebben jullie wat in gemeen).

Vervolgens gaat u zich verdiepen in het bedrijf. Wat doet het precies, wat is de missie van het bedrijf? Lees de hoofdpunten uit het jaarverslag. Tijdens een sollicitatiegesprek zijn er een aantal vragen die regelmatig gesteld worden. Het is goed om alvast een antwoord te bedenken op de meest voorkomende vragen. Zo kunt u zelfverzekerd het gesprek in. Veelvoorkomende vragen zijn bijvoorbeeld:

Waarom wilt u juist bij dit bedrijfkomen werken? Wat zijn uw goede eigenschappen? Wat zijn uw slechte eigenschappen? Wat denkt u dat u kunt bijdragen aan dit bedrijf? Waar ziet u zichzelf over 5 jaar? Waarom zouden we juist u deze baan geven en niet een van de andere kandidaten?

Vragen over uw eigenschappen zijn altijd lastig. Bedenk slechte eigenschappen die tegelijkertijd iets positiefs inhouden, bijvoorbeeld: “Ik ben soms perfectionistisch, ik rust niet totdat ik het beste van mijn kunnen heb bereikt” of “Ik raak verveeld als ik geen uitdaging heb, daarom presteer ikhet beste onder stress”. Bedenk goed wat ze van u willen en probeer daarop in te spelen.

Het is ook belangrijk om te bedenken wat u van het bedrijf wilt. Wat zijn uw verwachtingen en wensen? Door daar vast over na te denken, voorkomt u dat u overdonderd wordt als u iets aangeboden wordt en u daar meteen op moet reageren.

Op weg naar het sollicitatiegesprek

Plan van tevoren uw route en houd rekening met eventuele vertraging. Als de buurt voor u onbekend is, kunt op google maps vast de omgeving verkennen. Neem altijd een telefoonnummer van het bedrijf mee zodat u in geval van vertraging kunt laten weten dat u iets later bent.

Het sollicitatiegesprek

Dan is het zover. U zit tegenover uw gesprekspartners. Probeer een ontspannen en open houding aan te nemen. Eventueel kunt u e houding van uw gesprekspartners spiegelen, dit geeft hen het idee dat u open en geïnteresseerd bent.

Belangrijk is dat u uw eigen doelstellingen niet uit het oog verliest. Wat wilt u uit de baan halen. Stel vragen om inzicht te krijgen in wat er van u verwacht wordt. U moet weten of dit de juiste baan is voor u en of u bij het bedrijf aan de slag wilt.

Een goede voorbereiding zorgt voor zelfvertrouwen. Als u vol zelfvertrouwen een sollicitatie ingaat, zal het gesprek soepel verlopen. Succes!