In dit deel word zoals ook al eerder beschreven in deel 1 nader ingegaan op de “geschreven statistiek” en de uitleg achter de begrippen.
4.3
Er zijn een aantal manieren om de kans op een gebeurtenis te berekenen, zonder alle kansen van de uitkomsten afzonderlijk op te tellen. Deze manieren zijn:
Complement van een gebeurtenis: een complement is de kans dat een gebeurtenis niet werkelijkheid wordt. Deze kans kan weergegeven worden in een Venn-diagram; een grafiek waarbij in de uitkomstenruimte een cirkel getekend wordt van een bepaalde grootte, waarin de gebeurtenis weergegeven wordt. De uitkomstenruimte – de cirkel van de gebeurtenis, is dan dus het complement.
Optelregel: deze methode komt van pas bij de (opgetelde) kansen van 2 gebeurtenissen. Men kan hierbij kijken naar de vereniging (alle kansen van de 2 gebeurtenissen bij elkaar opgeteld), of de doorsnede (de kansen van de uitkomsten die zowel bij gebeurtenis 1 als gebeurtenis voor kunnen komen). De optelregel kan ook worden weergegeven in een Venn-diagram. Hier worden 2 cirkels getekend, met een stuk dat overlapt. Dit omdat er ook uitkomsten overlappen. Een uitzondering bij de optelregel is het fenomeen van elkaar uitsluitende gebeurtenissen. Hiermee moet rekening gehouden worden, als de optelregel wordt toegepast. Ook is hiervoor een aparte berekening.
4.4
Voorwaardelijke kans: doet zich voor als een gebeurtenis een andere gebeurtenis beïnvloedt. Hierbij wordt dus ook gekeken naar de samenhang en afhankelijkheid tussen gebeurtenissen. Ook bij deze kans kan een Venndiagram gebruikt worden.
Gemeenschappelijke kansen: kansen die onder voorwaarde van elkaar werkelijkheid kunnen worden.
Marginale kansen: kansen op elke gebeurtenis apart.
Onafhankelijke gebeurtenissen: als blijkt dat de voorwaardelijke kans, gemeten voor 2 gebeurtenissen, hetzelfde is als de kans op de gebeurtenis zelf.
Productregel: methode om de kans op werkelijkheid worden van beide gebeurtenissen te berekenen. Het is gebaseerd op de voorwaardelijke kans. Hier is een uitzondering bij onafhankelijke gebeurtenissen. Deze berekening is eenvoudiger, omdat bij onafhankelijke gebeurtenissen de kansen niet anders zijn dan bij een gewone gebeurtenis.
4.5
Posteriorkansen: aangepaste kansen door nieuwe factoren die een rol gaan spelen. De Regel van Bayes kan hierop toegepast worden, zodat de kansen opnieuw berekend worden. Het is handig om hierbij met tabellen te werken.