Stagelopen in het buitenland klinkt als de ideale manier om Nederland voor een aantal maanden te ontsnappen. Maar wat kom er allemaal kijken bij het wonen en werken in het buitenland? Hoe kom je aan onderdak, vervoer of beter nog, een stageplek?!
Stagelopen in het buitenland klinkt voor veel studenten als een droom, een droom waarvan veel mensen denken dat ze hem niet waar kunnen maken. Er moet heel erg veel geregeld worden voordat je op stage kunt en vaak biedt de opleiding die de student volgt niet echt een helpende hand.
Daarnaast zijn er vaak ook de persoonlijke gedachten die de student tegenhoud de stap naar het buitenland te maken. Heb ik wel genoeg geld? Kan ik wel zolang zonder mijn familie en vrienden? Durf ik dit wel in mijn eentje? Kan ik de taal wel spreken?
Ook als je zeker weet dat je naar het buitenland wilt zullen deze gedachten door je hoofd spoken. Het is dus gewoon een kwestie van doen.
Een stageplek
Voordat je met al je koffers het vliegtuig opstapt is het natuurlijk vrij belangrijk dat je al een stageplek hebt gevonden. Maar hoe kom je nou aan een stageplek?
Ten eerste kun je gaan praten met de docenten/begeleiders van jouw opleiding. Vaak zit er op jouw school een bepaalde afdeling die al verschillende contacten met het buitenland heeft. Soms met bedrijven, somt met andere universiteiten of scholen. Zij kunnen je op weg helpen met het vinden van geschikte bedrijven.
Bedenk van te voren goed wat je echt wilt. Ga op zoek naar een bedrijf dat jou ook echt de ruimte biedt om te leren. Je wilt namelijk niet 5 maanden lang koffie voor iemand gaan zetten.
Verbreed je horizon door op internet naar bedrijven te zoeken. Vaak heeft een bedrijf een website waarop je meteen kunt zien waar ze voor staan en wat ze uitstralen.
Ook zijn er verschillende stage bemiddelingsbedrijven te vinden op internet die je tegen betaling in contact brengt met bedrijven. Vaak regelen zij dan ook dingen zoals accommodatie voor je. Het beste is om een bemiddelingsbedrijf pas als laatste optie te gebruiken. Het kost namelijk veel geld en als ze niks voor je vinden ben je evengoed je geld kwijt.
Tip1: Wees niet kieskeurig. Van alle 30 bedrijven die je mailt zullen er misschien maar 5 terug mailen en vaak alleen met de reactie dat ze niemand zoeken. De beste manier is nog steeds telefonisch contact. Trek ongeveer een half jaar uit voor het regelen van je hele stage.
Tip2: Zorg ervoor dat je CV goed is opgesteld in correct Engels. Het mooiste zou zijn als je jouw CV ergens online hebt staan of misschien zelfs wel een portfolio kunt laten zien.
Een stageplek – en dan?
Als je na veel bloed, zweet en tranen een stageplek hebt gevonden ben je nog niet klaar. Afhankelijk van het land waar je naar toe gaat moet je uitzoeken of je bepaalde vaccinaties nodig hebt, hoeveel geld je nodig hebt om in het land te verblijven en of je voor dat bepaalde land ook een visum nodig hebt.
Dit is erg belangrijk want zonder visum en geld kom je het land niet in.
Lees je daarom van te voren goed in. Haal boeken uit de bibliotheek, informeer op school, lees artikelen op internet en (misschien wel het belangrijkste) lees en luister naar verhalen van mensen die er al eens zijn geweest. Zij weten je vaak meer te vertellen over bepaalde gebruiken of culturen. Of misschien wel de beste plekken waar je s´avonds kunt stappen!
Accommodatie
Sommige mensen willen graag weten waar ze in terecht komen als ze voor een langere tijd weg gaan. Het regelen van een huisje of kamer is dan ook vrij belangrijk. Van te voren kun je op internet gaan zoeken naar kamers die ze in dat land aanbieden. Vaak bestaan er in dat land ook websites zoals kamernet en marktplaats. Waarschijnlijk kun je een kamer pas een maand van te voren vinden, want meestal wordt een kamer niet eerder op internet gezet.
Als je van te voren een kamer regelt kun je tegen het probleem aanlopen dat je niet weet of het je wel bevalt. Misschien is de kamer in het echt veel kleiner dan op de foto, of misschien dacht je dat de kamer alleen voor jou bedoeld was, en niet nog 6 anderen! Je kunt er daarom ook voor kiezen om pas als je aangekomen bent een kamer te gaan zoeken. Je kunt dan bijvoorbeeld de eerste week in een hostel verblijven zodat je vanuit daar kunt zoeken naar een leuke kamer. Dan kun je tenminste zien dat de muren op die zwart-wit foto in het echt knalroze zijn!
Tip: Kijk niet alleen naar je kamer, maar ook naar je huisgenoten. Ondanks het feit dat je waarschijnlijk 5 dagen in de week keihard aan het werk bent, wil je s´avonds niet in je eentje op je kamertje zitten. Zorg dat je goed met ze op kunt schieten, je zult toch 5 maanden met hen samen moeten wonen.
Als je geluk hebt nemen je huisgenoten je mee naar bijvoorbeeld feestjes of andere activiteiten en op die manier kun je weer een hele hoop mensen leren kennen.
Geld
Ga met genoeg geld op zak op stage. Misschien dat je op je stage een vergoeding krijgt maar daar zul je waarschijnlijk niet van kunnen leven. Ook wil je daar leuke dingen doen, iets zien van het land. Dat kan alleen als je genoeg geld op je rekening hebt staan. Zorg dat je dat van te voren allemaal al hebt verdiend.
Als je binnen Europa op stage gaat kun je een Erasmus beurs aanvragen die jou elke maand nog een beetje sponsort. Soms zijn er ook particuliere beursen te krijgen en het kan zelf zo zijn dat er binnen jouw school een beurs of fonds beschikbaar is waar jij aanspraak op kunt maken.
Als je denkt dat je het niet red met je geld kunt je altijd nog een lening aanvragen bij IB-Groep. Ook kun je je OV-jaarkaart opzeggen. Dat scheelt je nog eens zon 60 euro per maand.
In sommige landen moet je middels een bankafschrift aan kunnen tonen dat je genoeg geld op je bankrekening hebt staan. Zoek van te voren goed uit hoe hoog dit bedrag moet zijn.
Meestal is het voordeliger om een bankrekening te openen in het land waar je naar toe gaat. Je betaalt namelijk bij je eigen bank een bepaald bedrag per transactie. Ook wordt je waarschijnlijk op je stage gewoon wit betaald, zodat ze het netjes storten op je bankrekening.
Tevens kan de euro ook sterker staan dan de munteenheid die ze daar hebben, dat kan je een hoop geld opleveren.
Tip: Vraag een creditcard aan. Niet omdat je dan lekker veel geld uit kunt geven maar omdat het erg handig is als je ergens zonder geld komt te staan en ze accepteren een bankpas van de postbank niet. Ook is het erg handig om grote bedragen zoals reizen of uitstapjes te betalen.
Spannend
Denk niet dat als deze dingen geregeld zijn je je nergens meer druk om hoeft te maken. De zenuwen komen namelijk daarna pas. Een week van te voren komen die pas echt opspelen. Je zult waarschijnlijk denken, waarom doe ik dit eigenlijk? Ik lijk wel gek, een beetje in mijn eentje ergens heen waar ik niemand ken. Al mijn vrienden en familie achter laten, moet ik dat wel doen?
Het antwoord daarop is; ja! Ook al is het in het begin even lastig, je krijgt er zoveel voor terug. Zodra je geland bent en je jouw draai een beetje hebt gevonden denk je niet eens meer terug aan thuis.
Zorg dat je goede contacten legt met je collega´s zodat ze je eens een keer meenemen naar een feestje of iets dergelijks. Het is heel belangrijk om sociale contacten op te bouwen omdat je daar niet de hele tijd in je eentje wilt zitten.
Je kunt dit ook doen door bijvoorbeeld lid te worden van een sportclub.
Tip1: Blijf wat langer weg dan dat je gaat stagelopen. Trek bijvoorbeeld nog een extra maand uit om iets van het land te zien. Je bent er dan toch al!
Tip2: Geniet. Deze ervaring ga je de rest van je leven niet meer vergeten!