blog placeholder

Tijdens je studie wordt er in meerdere gevallen van je verwacht dat je stage gaat lopen binnen een bedrijf om je kennis en ervaring te verbreden. Bij een HBO studie gaat het in de meeste gevallen om een periode van 6 maanden. Kortom je hebt de mogelijkheid om voor een half jaar van je vaste studieroutine weg te blijven. Met uiteraard uitzondering van de vaste bezoekdagen op school om up- to- date te blijven.

Waarom doe je het dan niet gelijk goed. Oftewel waarom kies je niet voor een stage/vakantie combinatie.  Als voormalige stagiaire zal ik je wat voordelen, en tips die als richtlijn dienen voor een geslaagde stage in het buitenland.

De voordelen zijn in ieder geval uiteenlopend. 1) Kies je een stage in een exotisch hoef je je niet te druk om het weer. 2) Naast serieus bezig  zijn heb je genoeg ruimte en tijd voor ontspanning. 3) De tijd is er rijp voor. Wanneer je vastzit aan een baan, kan je het wel vergeten om voor een half jaar er tussen uit te glippen. 4) Het is gewoon een leerrijke ervaring en aanvulling op je ontwikkeling.

Uiteraard zijn er enkele zaken waar je als student wel rekening mee dient te houden. Dit artikel geeft je dan ook wat tips  die als geschikte bagage dienen voor op je educatieve reis.

 

1. Stem vooraf goed af wat je eisen zijn voor de geschikte stageplaats. Denk hierbij aan de aangeboden stage opdracht, geschikte locatie.

 

2. Indien je twijfelt met je stage.  Bespreek dan met je stagebegeleider de aangeboden opdracht. Deze zal je voldoende informeren.

 

3. Zorg er daarnaast voor dat je regelmatig vooraf contact behoudt met je stagebegeleider in het buitenland. Het is dan ook van belang dat hij/zij je voldoende informatie verstrekt omtrent je tijdelijke omstandigheden op de werkvloer als in het buitenland. Blijf dus vragen stellen indien je iets onduidelijk of onbetrouwbaar in de oren klinkt.

4. Boek vooral in een voordelige periode waar je best wat euro’s kunt besparen.

 

5. Regel daarnaast je zaken goed bij DUO en IB groep. Geef aan rond welke tijd je vertrekt en uiteraard ook dat je je OV-chip kaart niet rond die periode zal gebruiken. Aangezien je je OV-chipkaart niet zal gebruiken, ontvang je ter compensatie een maandelijks bedrag rond de €80,00 euro.

6. Onderzoek vooraf wat de ligging van je verblijf is. Denk hierbij aan de afstand naar je stageplaats, centrum, facilitaire voorzieningen etc. Het is daarnaast ook handig om meerder verblijven achter de hand te houden, indien je niet tevreden bent met je gekozen  verblijf.

7. Indien je naar een exotisch land vertrekt, is het van belang dat je de juiste vaccinaties hebt. Laat je dus goed informeren door je huisarts zodat je vroegtijdig voorzien bent van de juiste prikjes.

8. Netwerk. Het is van belang om in een vreemd land een netwerk op te bouwen zodat je niet alleen bent, maar ook altijd mensen kan inschakelen indien je vragen of hulp nodig hebt. Het is daarnaast ook verstandig om meerdere stagiaires te benaderen. Deze zal je vaak vinden tijdens het uitgaan, maar misschien ook wel op de werkvloer.

9. Zoek daarnaast naar voordelige  en veilige manieren om van en naar je stageplaats te reizen. Er zijn ook mogelijkheden om fietsen te huren voor een bepaald bedrag in de week/maand. Ook hiervoor dien je dus vooraf goed georiënteerd te zijn.

11. Blijf alert met het wisselen van je geld. Het is handig om op de hoogte te blijven van de koersen, maar zorg ervoor dat je een vaste en  betrouwbare valuta kantoor vindt, waar je je geld probleemloos kunt wisselen. Wissel je geld dus niet bij mensen die deze diensten op straat aanbieden.

12.Aangezien je niet veel kleding en benodigdheden met je handkoffer en reiskoffer kunt vervoeren, is het zeer zeker aan te raden om een doos per luchtpost mee te nemen. Een andere optie is ook zeepost, maar dan zal je vroeg van te voren je pakket moeten  verschepen en uiteraard ook uit moeten zoeken waar je deze weer kunt afhalen. Houd er wel rekening mee dat je per kilo betaalt.

13. Last but not least! Zorg er voor dat je elke hoogtepunt vast legt. Het is immers a once in a life time experience. Probeer dus naast je stage vooral veel van het land te zien aan de hand van binnelandse tripjes en andere recreatiemogelijkheden. Kortom: Geniet er flink van!