Social Work is een verzamelnaam voor drie studierichtingen, namelijk SPH, MWD en CMV. Hieronder worden ze alledrie uitgelegd en vervolgens komen er beroepen bij te staan, zodat je kunt zien of er een beroep bij zit dat je aanspreekt.
SPH – Sociaal Pedagogisch Hulpverlener
Het kenmerkende voor een SPH'er is dat je mensen ondersteunt in hun woon- en leefsituatie. Het gaat om mensen die onder moeilijke omstandigheden moeten leven, zoals een beperking of een belemmering. Zelfstandig wonen, werken, zorgen voor de dagelijkse dingen en samenleven met anderen is voor hen vaak een probleem. Een SPH'er biedt op deze gebieden professionele hulp aan door ondersteuning, begeleiding en opvang te bieden. Dit kan een instelling, dagactiviteitencentrum, werkproject of begeleid woonproject zijn.
Mogelijke beroepen:
- Jeugd- en jongerenwerk.
- Verstandelijk gehandicaptenzorg.
- Lichamelijk gehandicaptenzorg.
- Verslavingszorg.
- Ouderenzorg.
- Psychiatrie.
- Justitiële hulpverlening.
- Maatschappelijke opvang.
- Zorg bij multiproblem-gezinnen.
- Vluchtelingenwerk.
- Re-integratie.
- Casemanager. Worden alle gemaakte afspraken ook nagekomen? Als casemanager ben je verantwoordelijk voor de procesbewaking.
- Indicatie-adviseur. Je stelt vast welke zorg een cliënt nodig heeft en op welke manier die zorg het beste aansluit bij zijn wensen.
- Voogd. Als voogd behartig je de belangen van een minderjarig kind. Ook neem je beslissingen voor hem of haar. Je zorgt ervoor dat het kind wordt verzorgd en opgevoed. Je hoeft het kind niet zelf te verzorgen en op te voeden, maar je moet er wel voor zorgen dát het gebeurt. Als voogd begeleid je het gezin en adviseer je de kinderrechter over te nemen maatregelen.
CMV – Culturele Maatschappelijke Vormer
Je leert je inzetten voor verschillende groepen in de samenleving. Je leert hoe je mensen motiveert, begeleidt en activeert. Dat door je door de inzet van creatieve middelen, zoals sport en spel, muziek en andere activiteiten. Op die manier draag je bij aan de groei en inzetbaarheid van mensen.
Mogelijke beroepen:
- maatschappelijke werker
- activiteitenbegeleider
- jongerenwerker
- cultureel werker
- reisleider