Veel mensen die horen dat ze voor een groep moeten staan worden spontaan misselijk. En zeker de een heeft hier een gave voor en de ander niet. Maar met de tips in onderstaand stuk zouden de meeste zich er een stuk beter doorheen moeten kunnen slaan.
Een kwestie van oefenen:
Dat is dan ook het slechte nieuws: hoe vaker je voor een groep staat hoe makkelijker het gaat. Maar dat is uiteraard wat je nu niet wil horen :-).
Maar een kwestie van oefenen, is ook het oefenen van de presentatie die je moet geven, hoe beter je vooraf weet hoe je presentatie dient te lopen en hoe vaker je hem “droog” oefent hoe soepeler het gaat.
Tips:
In de 18 jaar dat ik heel regelmatig presentaties moet houden, ben ik gevorderd van al trillend en zwetend, vol hakkelingen mijn verhaal doen, tot op mijn gemakje eigenlijk alles kunnen presenteren. Dat ging uiteraard zeker niet vanzelf maar onderstaande punten hebben zeker bijgedragen in die evolutie:
Als je onzeker bent, probeer dan over het publiek te kijken. Op deze manier kijk je niemand rechstreeks af die je eventueel kan afleiden.
Bereid je goed voor: zorg dat je zo veel mogelijk weet over het onderwerp dat je gaat brengen. En als je de keuze hebt, pak dan een onderwerp waar je binding mee hebt of veel van weet.
Schrijf geen complete verhalen uit, de kans is groot dat je halverwege je verhaal kwijt raak en het niet zo snel kunt vinden op je papieren. Hetzelfde geld eigenlijk voor het van buiten leren van een presentatie. Zorg dat je een aantal presentatie kaartjes hebt met steekwoorden die je op weg kunnen helpen als je vast loopt, en je tevens een houvast geven over het verloop van je presentatie.
Blijf zo dicht mogelijk bij je persoonlijkheid als het gaat om het kiezen van een stijl van presenteren. Nu zal iedereen begrijpen dat je een zakelijke presentatie niet aan elkaar moet rijgen van grapjes. Maar als jij het makkelijk vindt om iets luchtig te brengen dan kun je dat in principe toepassen op elke presentatie die je moet doen.
Als laatste tip: het krijgen van aandacht en het vasthouden is uiteraard erg belangrijk.
Aandacht krijgen kan op veel manieren: maar het beste werk iets te doen dat ze niet verwachten, je kunt bijvoorbeeld een stuk muziek aan het begin van je presentatie zetten, of zelf veel herrie maken. Of het beruchte met je vingernagels over het krijtbord heen gaan wil ook nog wel eens werken.
Maar dan het aandacht houden, dat is lastiger maar kan ook. Belangrijk hierbij is uiteraard dat je de presentatie boeiend houdt, en vooral er op let hoe je publiek reageert, dan kun je er een grap ingooien als de aandacht verslapt of met intonatie en volume van je stem gaan werken. Al zijn dat wel allemaal trucjes die niet gaan werken als je presentatie geen inhoud heeft dus dat is altijd een eerste vereiste.