blog placeholder

Vanwege de slechtlopende economie krijgen steeds meer mensen ermee te maken: outplacement. Maar wat houdt dat nou precies in? Dit artikel beantwoordt al je vragen over outplacement.

Wat is outplacement?

De definitie die de Van Dale van outplacement geeft is: “begeleiding bij het zoeken van een nieuwe baan van met ontslag bedreigde werknemers”. Vaak krijgt de werknemer de mogelijkheid om te kiezen tussen een geldbedrag of outplacement. Mensen kiezen vaak liever voor het geld, in de veronderstelling dat ze toch wel weer snel een baan zullen vinden. Dit is echter niet altijd de verstandigste keus. Het geld gaat er namelijk makkelijk doorheen en door de krappe arbeidsmarkt staan er veel mensen in de rij voor dezelfde baan.

Voor wie is outplacement?

Outplacement wordt vaak aangeboden aan werknemers die onvrijwillig moeten vertrekken bij hun werkgever. De redenen hiervoor zijn divers, maar veel voorkomende oorzaken zijn reorganisaties of tegenvallende werkprestaties. Vanzelfsprekend gaat het hier om werknemers met een vast contract, anders is het logischer om het contract aan het einde van de duur gewoon niet te verlengen. Vooral voor oudere personen en mensen die een zeer lange tijd voor dezelfde werkgever hebben gewerkt is een outplacement traject vaak erg behulpzaam.

Hoe werkt outplacement?

Het outplacement traject wordt doorlopen met behulp van een outplacementbureau. Hier werken professionele coaches die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van werknemers. Het traject wordt op de wensen en behoeften van iedere persoon afgesteld. Enkele vaste onderdelen zijn begeleiding in het verwerken van het ontslag, vaststellen van de competenties en wensen van de werknemer en hulp bij het solliciteren naar een nieuwe baan. Vaak wordt er een termijn bepaald waarbinnen de werknemer een nieuwe baan gevonden moet hebben.

Wat zijn de kosten van outplacement?

De kosten voor een outplacement traject lopen al snel in de duizenden euro’s. Dit is ook niet zo gek aangezien je hier een intensief begeleidingstraject voor terug krijgt. Het bedrag wordt aan het outplacementbureau betaald door de huidige werkgever. De werkgever is bereid dit geld te betalen om te voorkomen dat er conflicten ontstaan over het ontslag van de werknemer. Voor de werknemer zelf zijn er dus geen kosten verbonden aan het traject.

Kan ik zelf een outplacementbureau uitkiezen?

Dat verschilt per bedrijf. Sommige werkgevers hebben een vaste samenwerking met een bepaald bureau. In andere gevallen kan de werknemer zelf het outplacementbureau zoeken. De tweede aanpak heeft als voordeel dat de werknemer zelf het bureau kan kiezen waar hij/zij zich het beste bij thuis voelt.

Garandeert outplacement mij een nieuwe baan?

Nee. Een outplacementbureau zorgt voor begeleiding, maar uiteindelijk moet de werknemer het wel zelf doen. Zet de werknemer zich dus zelf niet in voor het vinden van een nieuwe baan, dan is de kans klein dat het zal lukken. Inzet vanuit de werknemer is dus wel belangrijk. Maar aangezien de meeste mensen gemotiveerd, lukt het om bijna iedereen binnen afzienbare tijd aan een nieuwe baan te helpen.