Vanaf 8 september 2008 kregen toekomstige vrachtautochauffeurs al te maken met een aangepaste examen waarin de nascholing chauffeurs verwerkt is.
Vanaf september 2008 krijgen buschauffeurs te maken met de Richtlijn code 95 vakbekwaamheid. Voor vrachtwagenchauffeurs geldt dit vanaf maart 2009. Vanaf 8 september 2008 kregen toekomstige vrachtautochauffeurs al te maken met een aangepaste examen waarin de nascholing chauffeurs verwerkt is.
Wie komen er in aanmerking voor de verplichte nascholing chauffeurs?
De nascholing geldt voor alle Europese of in Europa werkende beroepschauffeurs. Op dit moment hebben sommige groepen chauffeurs vrijstelling. Beroepschauffeurs die minder dan 12 uur per week beroepsmatig goederen- of personen vervoeren, chauffeurs die geboren zijn vóór 1 juli 1955, politie en brandweer, chauffeurs van bibliobussen, rijdende tandartsen, circus- en kermiswagens, winkelwagens voor markten etc. hebben vrijstelling.
Wat is code 95 Richtlijnvakbekwaamheid?
De Richtlijn vakbekwaamheid is een Europese richtlijn en ging per 8 september 2008 in voor buschauffeurs die wonen of werken in de Europese Unie en per 1 maart 2009 ging de Richtlijn in voor vrachtautochauffeurs. De invoering van deze verplichte nascholing moet zorgen voor:
- meer veiligheid en minder verkeersdoden in Europa;
- brandstof besparing en een verminderde CO2 uitstoot.
- betere arbeidsvoorwaarden voor vrachtauto- en buschauffeurs;
- beter opgeleide en hogere kwaliteit van alle beroepschauffeurs;
Wat betekent de invoering voor de chauffeur?
Met de invoering van de Richtlijn verdwijnt het papieren diploma voor beroepschauffeurs en wordt vervangen door een code 95 vakbekwaamheid op het rijbewijs. Dit komt achter de rijbewijscategorie C en/of D te staan. Achter de code 95 komt vervolgens de datum te staan waarop de geldigheid van de vakbekwaamheid verloopt. Elke vijf jaar moet er nascholing gevolgd worden om dit te verlengen.
Hoe zit de nascholing chauffeurs in elkaar?
De verplichte nascholing bestaat uit 35 cursusuren waarvan 7 uur verplichte praktijktraining is. Dit is dient iedere vijf jaar verlengd te worden, door middel van de verplichte nascholing. Het CCV adviseert niet alle nascholing op het laatste moment te volgen, maar om jaarlijks een deel in te plannen. Zo kan er voorkomen worden dat er een capaciteitstekort bij de opleidingen ontstaat, waardoor chauffeurs code 95 op het rijbewijs niet tijdig kunnen verlengen. Buschauffeurs geslaagd vanaf 10 september 2008 of vrachtwagenchauffeurs geslaagd vanaf 1 maart 2009, hebben de verplichte nascholing chauffeurs al meegekregen in de opleiding. Zij krijgen vijf jaar de tijd om de code 95 vakbekwaamheid te verlengen.