blog placeholder

Ben je je huidige baan beu? Zou je liever op een zonnig strand in Thailand of Brazilië willen liggen? Word dan leraar Engels in het buitenland! Dit artikel legt je uit hoe je je droom waar kunt maken!

Waar wil ik heen?

Eerst zul je moeten beslissen waar je les wilt gaan geven. Thailand, China, Brazilië en Mexico zijn landen waar je vrij eenvoudig een baan kunt vinden. Boek een ticket en ga ervoor! Maak je niet druk om je visum, een toeristenvisum is voldoende.

Klik hier voor tips over hoe je goedkope vliegtickets kunt boeken.

 

Moet ik de taal spreken?

Nee. Je bent leraar Engels en wordt dus betaald om Engels te spreken. Maar je avontuur wordt natuurlijk wel een stuk leuker als je de locals kunt verstaan. Na een tijdje pik je natuurlijk wel wat woorden op, maar als je van plan bent om echt lang weg te blijven raad ik je aan om wat lessen te nemen.

 

Boek een TEFL cursus

TEFL staat voor Teaching English as a Foreign Language. Tijdens de TEFL-cursus leer je waar je aan moet denken bij het plannen van een les en hoe het voelt om voor de klas te staan. Daarnaast wordt je grammaticakennis opgefrist. Op internet kun je hier veel informatie over terug vinden, maar kijk uit met wie je in zee gaat! Controleer of de cursus die je wilt boeken wel officieel is!

Het is het beste (en goedkoopste) om je TEFL-cursus te volgen in het land waar je straks wilt gaan werken. Er zijn ook cursussen te volgen die volledig online zijn. Persoonlijk ben ik daar geen voorstander van, omdat je dan tijdens de cursus niet echt voor de klas zult staan. Terwijl het daar nu juist om draait, nietwaar? Het boeken van een TEFL-cursus kun je echter wel goed via internet doen.

Een TEFL-cursus kost ongeveer 500 euro, afhankelijk van waar je je cursus zult volgen. Dit klinkt wellicht veel, maar het is een goede investering. Met een TEFL-certificaat vind je makkelijker werk en soms krijg je ook beter betaald!

Met een TEFL-cursus ben je ongeveer een maand zoet.

 

Hoe vind ik een baan als leraar Engels?

Maak eerst een mooi cv. Probeer raakvlakken te vinden tussen je (werk-)ervaring en je nieuwe baan als leraar. Als je bijvoorbeeld wilt gaan werken op een middelbare school, dan moet je niet vergeten vermelden dat je vroeger de junioren van je plaatselijke voetbalclub hebt getraind! Maak vervolgens kopietjes van al je paspoort, diploma’s, referenties, etc.

De handigste manier om je resume te verpreiden is via internet. Met een paar muisklikken kun je je cv naar tal van scholen sturen. Met een beetje geluk krijg je een paar dagen later een reactie terug, en misschien mag je wel langs komen voor een interview!

Bedenk je echter wel dat niet alle landen een “e-mailcultuur” hebben zoals wij die in Nederland kennen. Sommige scholen hebben geen e-mailadres, of er is niemand die ingekomen e-mails leest. De beste, maar ook meest tijdrovende, manier is om bij de scholen zelf langs te gaan. Zorg er wel voor dat je goed voorbereid bent: zie er netjes uit en heb je cv +kopietjes + originele documenten bij je. Je kunt maar een keer een eerste indruk maken!

Bij het zoeken naar werk draait het om geluk en doorzettingsvermogen. Geef de moed niet op! Er is altijd wel ergens een school die nog een goede leraar nodig heeft.

 

Wat is mijn salaris?

Dit hangt uiteraard af van het land waar je zult gaan werken. Rijk zul je er niet van worden, maar de levenskosten in bijvoorbeeld Thailand liggen natuurlijk een stuk lager dan in Nederland of België.

…En een wit strand, helderblauwe zee met wuivende palmbomen is natuurlijk onbetaalbaar!

 

Hoe zit het met mijn visum?

Dit is uiteraard verschillend per land, maar het is doorgaans zo dat je eerst werk moet vinden. Vervolgens geeft je school je diverse papieren waarmee je in aanmerking komt voor een werkvisum en werkvergunning. Maak je niet druk, richt je aandacht eerst op het vinden van een goede baan!

 

Voor hoe lang kan/wil ik dit werk blijven doen?

Dat is een vraag die alleen jij kunt beantwoorden! Persoonlijk ben ik het bountystrand nog niet beu; ik kan de Nederlandse winters missen als kiespijn!

 

Succes met je avontuur!