blog placeholder

Te eerste wil ik je graag gerust stellen, je bent zeker niet de enige die een verkeerde studie keuze maakt. Er zijn heel veel mensen die een verkeerde studie keuze maken. Voor de een is de opleiding te moeilijk omdat er bijvoorbeeld te veel exacte vakken worden gegeven.  De andere voelt zich gewoon niet op zijn plek.

Het is heel belangrijk dat je de tijd neemt voor je studie keuze. Dingen lezen op internet, folders doorbladeren, er over praten en vragen stellen.

Stap 1:  De eerste stap begint er altijd mee met het afbakenen van je interesse.
De eerste stap is ook vaak het lastigst, soms weet je het al een beetje en soms weet je het totaal niet. Er is vaak maar een iemand die dat kan beslissen en dat ben jij zelf. Een interesse en beroepstesten vertellen je vaak alleen maar wat je al weet. Ook zijn de gratis testen op vaak niet uitgebreid genoeg om een goed beeld te krijgen.  Als je echt een goede test wil laten doen kun je dit als je nog op school zit vaak gratis laten doen bij een decaan. Maar vaak kun je zelf ook wel nagaan of je iets in de zorg wil doen, iets financieel of iets met communicatie enz..

Stap 2:  Kies een aantal opleidingen uit en zoek daar wat meer informatie over.
Handige site’s zijn: studie123 en carrièretijger.  Ook kun je op de site’s van scholen vaak aan veel informatie komen.

Stap 3: Bezoek de opendag!
Een opendag kan heel nuttig zijn, maar je moet je wel goed voorbereiden. Op een opendag is het voor scholen ook heel belangrijk om nieuwe studenten te werven. Zorg daarom dat je van te voren weet wat je wilt vragen. Vaak weet je al veel over de opleidingen, als je al goed op internet hebt gezocht. Bedenk waarom om je nog twijfelt en wat je daarover nog wilt vragen. En blijf vooral doorvragen tot je weet wat je wilt weten! Als je onvoorbereid naar een opendag wordt je vaak overrompeld en weet je het na de dag nog niet.

Stap 4: Vergelijk opleidingen!
Meestal blijven er nog opleidingen over waar je sterk tussen twijfelt. Lijstjes maken helpt dan vaak echt. Het klinkt als opschrijven wat je al weet. Maar daardoor kun je wel beter beslissen. Laat andere studenten, docenten of een decaan je lijstjes lezen. Zo kun je erachter komen of de reden waarom je een opleiding kiest ook een goede reden is.

Stap 5: Stel vragen aan studenten!
Studenten blijven vaak het meest eerlijk. Bovendien kun je aan studenten ook vragen stellen die je niet aan docenten durft te vragen.

Stap 6: beslis!
Er komt een moment dat je moet beslissen. Onthoud dat je nooit helemaal verkeerd kan zitten. Je kunt binnen je opleiding ook vaak dingen toepassen op je eigen persoonlijkheid. Ook kun je vaak een minor volgen naar je eigen interesse.