blog placeholder

Communicatie is de handeling van het overbrengen van een boodschap, geschreven of gesproken en van de ene partij naar de andere. Zo eenvoudig als deze definitie misschien klinkt, zo moeilijk kan effectief communiceren zijn. Het is een vaardigheid die kan worden aangeleerd.

Voor de basis van een succesvolle relatie, of het nou professioneel of persoonlijk is, is communicatie een essentiële manier van het delen van gedachten en emoties. Het kan gedaan worden op een manier van verbaal of non-verbaal, wat afhankelijk is van het type en het belang van de boodschap die moet worden overgebracht.

 

Echter, hoewel verbale communicatie bewezen heeft dat het de meest effectieve manier is, slechts een handvol van ons heeft de  mogelijkheid om te praten met gezag en vertrouwen. Een deel hiervan heeft zelfs eerst een workshop moeten volgen. Voor velen is het een vaardigheid wat jaren nodig heeft om ontwikkeld te worden en onder controle te krijgen. Gelukkig zijn er veel manieren om uitstekende verbale communicatievaardigheden te ontwikkelen. Hier zijn er een paar:

 

Klaar zijn.

De eerste paar minuten van het leveren van een verbale boodschap zijn erg belangrijk omdat ze je de eerste impressies aan het publiek meegeven. Als spreker moet je klaar, enthousiast en zeker zijn van het belang van je boodschap.

 

Als het passend is, deel handdrukken uit en kijk je luisteraars direct in de ogen. Zorg ervoor dat je een vriendelijke houding hebt samen met een warme toon en een glimlach. Je moet ervoor zorgen dat je luisteraars openstaan voor je boodschap door ze op hun gemak te stellen als ze bij je in de buurt zijn.

 

Gebruik passende woorden

Zet snel je doelstellingen klaar en heb je notities klaar en bij de hand. Let erop dat je niet zomaar zegt wat er door je hoofd gaat door te snel te praten en meestal, als u geconfronteerd wordt met een nieuwe menigte, weet dan welke woorden of termen mensen offensief kunnen bevinden en vermijdt deze te gebruiken. Je moet er ook op letten dat je geen dialect gebruikt wat je publiek zou kunnen verstoren.

 

Probeer niet slimmer te klinkten dan dat je bent door complexe woorden te gebruiken. Breng de boodschap zo duidelijk mogelijk over door op je uitspraak te letten om mensen gefocust en geïnteresseerd te houden. Dit zal misverstanden voorkomen en minder verduidelijkingen zullen later nodig zijn.

 

Let op je lichaamstaal. Te veel gebaren kunnen afwijken van de boodschap. Je toon moet op gelijke voet van je emoties zijn zonder het theatraal te laten klinken. Gebruik geschikte humor en geduld door het verwijderen van de stress die de speech of het bericht met zich mee kan brengen. De luisteraars zullen opener zijn als er geen stress of spanning bij jou te vinden is.

 

Weet hoe en wanneer je moet luisteren

Niks is saaier dan een lange speech waarin alles herhaaldelijk verteld wordt. Nodig je publiek uit om deel te nemen in je speech, door vragen te stellen en opmerkingen en suggesties te maken. Het zal je helpen ervoor te zorgen dat je boodschap goed is overgekomen en je kunt checken of alles begrepen was en hoeveel er verloren was.

 

Verstoor geen vragen, en zorg ervoor dat je alles ervan verstaan hebt voordat je antwoord geeft. Wees niet bevooroordeeld in je antwoord en sta niet stil bij een vraag terwijl je de andere negeert. Laat interesse zien en je wil om discussies te voeren terwijl je al je stereotypes opzij zet. Blijf rustig en houdt de controle over je omgeving.

 

Samenvatten

Houdt de tijd bij en breng de belangrijkste zaken nogmaals samen in duidelijke zinnen. Geef ook de nodige verduidelijkingen die opkwamen tijdens het antwoorden van vragen.

 

Vergeet nooit dankbaar te zijn tegenover je luisteraars met een warme glimlach en nodig ze uit om vragen te stellen als ze die nog hebben. Blijf vriendelijk tot het einde!

 

Op je werk, in je familie en zelfs onder je vrienden is communicatie een proces dat erg essentieel is om goede relaties te handhaven. Het ontwikkelen van effectieve verbale communicatievaardigheden is dan fundamenteel voor ons allemaal in ons dagelijks leven. Oefen ze en dit brengt je gegarandeerd succes!