blog placeholder

Dit gaat over het werk van een pedagogisch mederwerkster.

Het werk van een pedagogisch medewerkster wordt heel vaak onderschat.

Een beetje oppassen op die kids ,mooi leven.

Maar er komt veel meer bij kijken. Men moet niet zonder reden 3 jaar spw volgen om dit werk te mogen doen.En terecht. Ouders brengen hun kind wel de hele dag bij ‘” vreemden” Dus die mogen wel verwachten dat deze mensen kennis van zaken hebben.

Om een beetje inzicht te krijgen volgt hier een dag indeling op een dagverblijf.

De vroege leidster opent en maakt de ruimte speelklaar en zet koffie voor de ouders.dan komen de eerste kinderen binnen.Even vragen aan de ouders of alles goed is met het kind. Kleine kinderen moeten al snel weer een fles en dan even naar bed. rond negen komt dan de tweede leidster en zijn alle kinderen binnen.Dan gaan ze allemaal aan tafel om fruit te eten en iets te drinken.Dan gaan er weer een paar kinderen naar bed en met de rest wordt er een activiteit gedaan. Of ze mogen zelf spelen. 1 leidster doet de activiet en de andere ruimt op en maakt schoon.Dan worden alle luier kinderen verschoond.

Om half twaalf brood eten en melk drinken.Daarna gaan de meeste kinderen een slaapie doen.En wordt alles weer opgeruimd.Met de kinderen die wakker blijven wordt een boekje gelezen of gepuzzeled of geknutseld.Als iedereen wakker is wordt er een crackertje gegeten.Daarna wordt nog een activiteit gedaan en daarna mogen ze zelf spelen.Natuurlijk gaan ze naar buiten als het lekker weer is.Om vier uur komen de eerste ouders.Rond die tijd worden de luierkinderen weer verschoond.

De eerste leidster gaat rond half vijf naar huis en de tweede leidster sluit af.Maakt dat het dagverblijf schoon en netjes achterblijft.

Ondertussen moet er ook een overdracht worden bij gehouden voor de leidster die niet aanwezig is.Zodat die op de hoogte blijft van hoe het met de kinderen gaat en of er bijzonderheden zijn. Ook voor de babies worden boekjes bijgehouden over wat ze beleven en hoe ze geslapen en gegeten hebben.

Ook van de oudere kinderen worden observaties gemaakt.Zodat de ouders weten hoe hun kind functioneert en of het zich normaal ontwikkeld.Bijzonderheden worden zo sneller op gemerkt en de ouders blijven betrokken bij het doen en laten van hun kind.Eens in de paar maanden hebben de leidsters dan een gesprek met ouders.Hier zit ook heel veel werk aan en vergeet het papierwerk niet. Ook zijn er regelmatig kindbesprekingen en teamvergaderingen.Tussen het werk door moeten ook nog intake gesprekken en rondleidingen aan potentiele nieuwe ouders worden gehouden.

Ook zijn er regelmatig cursussen om de leidsters scherp te houden en hierbij horen ook de studie dagen waarvan er twee in een jaar zijn.

Als uw ouder bent weet  u dat opvoeden best moeilijk is.Vooral peuters kunnen heel erg tegendraads zijn.Leidster doen dit dus voor hun werk.

Uw ziet dat het werk nog heel wat inhoud.Het is wel een enorm leuk vak. Want kinderen blijven verassend.Geen dag is hetzelfde en kinderen zijn heerlijk onbevangen en als je eenmaal een band hebt opgebouwd krijg je heel veel liefde van ze terug,dat maak het werk als pedagogisch medewerkster heel afwisselend en leuk.Maar ook wel eens zwaar en dat vergeten heel veel mensen.