Als middelbare scholier heb je vaak nog geen idee wat je wilt gaan studeren. Met open dagen en meeloopdagen krijg je een indruk van een studie of school, maar het blijft toch een raadsel wat je als nieuwe student te wachten staat. Wat houdt de studie Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam precies in voor een eerstejaars student? Welke vakken volg je, hoe krijg je les en wat leer je?
Het eerste jaar aan het MIC is zeer oriënterend en breed. Je krijgt te maken met alle verschillende aspecten van de media. Het jaar bestaat uit vier periodes. Elke periode krijg je een groepsproject, waarin je leert samen te werken en strak te plannen. Naast het project krijg je iedere periode verschillende colleges die aansluiten bij het project. De stof wordt vervolgens getoetst in de vorm van een tentamen, een verslag of in het project.
Periode 1:
De eerste periode staat in het teken van dagbladen. Je wordt ingedeeld in groepen van 4 tot 7 personen en gaat aan de slag met het Volkskrantproject. Je moet onderzoek doen naar de doelgroep, problemen in kaart brengen en vervolgens zelf een concept bedenken en uitwerken. Dit doe je gezamenlijk onder begeleiding van een tutor. Ook krijg je verschillende colleges zoals: Marketing, Spelling en Media & Maatschappij. In de tentamenweek worden de eerste twee getoetst.
Periode 2:
In periode twee staat beeld centraal. Een uitstapje naar Beeld & Geluid en vervolgens de opdracht om voor het centrum een nieuw concept te ontwikkelen. Met je vaste groepje mag je een filmpje in elkaar draaien en je creatieve geest aan het werk zetten. Ook komt het marketingplan en het opstellen van enquêtes naar voren tijdens deze periode. Ondersteunende colleges zijn: onderzoek en multimedia.
Periode 3:
In periode drie werk je in opdracht van het Voedingscentrum. In een nieuwe projectgroep ga je aan de slag met het ontwikkelen van een website voor een doelgroep. Je leert HTML websites te bouwen en vorm te geven.
Periode 4:
De laatste periode is al minder breed opgezet. Hier moet je de richting kiezen die je in het tweede jaar op wilt, vervolgens wordt het project hierop aangepast. Je bent deze periode dus al echt bezig met dingen waar jij het meest in geïnteresseerd bent. Verder krijg je de colleges databasebouw, professioneel schrijven en Engels.
Gemiddeld heb je 22 contacturen per week. Hoorcolleges worden afgewisseld met instructiecolleges Aan de projecten ben je de meeste tijd kwijt en het is van belang om met je groep gezamenlijk aan het product te werken.
Deze studie is geschikt voor scholieren die van nieuws en de mediawereld houden, die communicatievaardig zijn, enige creativiteit bezitten en goed in taal zijn.