blog placeholder

Een presentatie houden is voor veel mensen een ware lijdensweg. Hier een aantal tips om de presentatie zo goed mogelijk door te komen:

1. Bereidt je goed voor! Zorg dat je je praatje uit je hoofd leert en meerdere malen hebt geoefend voor de spiegel. Je kunt je desnoods ook laten filmen, zodat je je presentatie terug kunt bekijken en precies kunt zien wat er verbeterd kan worden. Een goede voorbereiding is echt het halve werk en zorgt ervoor dat je de situatie veel beter onder controle hebt.

 

2. Verken van tevoren de zaal waar je de presentatie moet houden, zodat je niet in paniek raakt door een vreemde zaal. Kijk rustig om je heen en bedenk waar je het beste kunt gaan staan.

 

3. Probeer je de dag voor de presentatie te ontspannen. Ga op tijd naar bed, doe ontspanningsoefeningen, drink geen alcohol en probeer niet te roken. Dit kan een slechte uitwerking hebben op je stem. Je ontspannen als je vreselijk tegen de presentatie op ziet is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan: bepaalde kruiden zoals valeriaan (te koop bij de drogist) kunnen je daarbij helpen.

 

4. Wees niet bang om fouten te maken! Iedereen maakt immers fouten, dat is menselijk. Probeer er desnoods een grapje van te maken: dit kan juist in je voordeel werken door het ijs te breken.

 

5. Las af en toe een stilte in tijdens de presentatie! Vooral als je verhaal erg complex is, lijkt het een goed idee om zo nu en dan een korte pause te nemen, zodat mensen je verhaal kunnen verwerken.

 

6. Ga goed rechtop staan met je schouders naar achteren : dit komt zelfverzekerd over.

 

7. Spreek duidelijk en niet te zacht! Probeer variatie aan te brengen in de toonhoogte van de stem om de aandacht van het publiek beter vast te houden. Niets zo saai als een monotone voortkabbelende stem!

 

8. Spreek niet te snel! Als je nerveus bent, ben je geneigd om als een sneltrein door de presentatie heen te gaan, maar besef dat dit heel onprettig is voor de luisteraar. Als je te snel spreekt zal niemand je verhaal kunnen volgen.

 

9. Maak contact met het publiek! Begroet het publiek voordat je begint met je verhaal en stel jezelf voor. Door oogcontact te maken betrek je het publiek in je verhaal. Als je durft kun je het publiek zelfs een vraag stellen.

 

10. Maak gebruik van hulpmiddelen als een hand-out of een powerpointpresentatie. Deze middelen kunnen helpen je verhaal te ondersteunen en te verduidelijken. Een mooie powerpoint kan een saai verhaal pit geven!