blog placeholder

Ik volg sinds kort regelmatig de gratis colleges op www.universiteitvannederland.nl . Toen ik dit tegen mijn nichtje zei die net begonnen is met haar studie maatschappelijke psychologie zei zij dat dit valse concurrentie is omdat zij voor het volgen van soortgelijke colleges behoorlijk wat collegegeld moet betalen. Is www.universiteitvannederland.nl inderdaad valse concurrentie of niet.

Wie betaalt www.universiteitvannederland.nl ?
De website www.universiteitvannederland.nl is een initiatief van Alexander Klopping en Marten Blankesteijn. De website www.universiteitvannederland.nl wordt gesponsord door het SNS Reaal fonds, het SIDN, Ziggo, ASML, Surf, ID groep, De Volkskrant en het fonds Ondersteuning Science Communicatie.

Het SNS REAAL fonds:
SNS REAAL Fonds is fonds van de SNS groep ter ondersteuning van  initiatieven op het gebied van Kunst & Cultuur en Jongeren & Maatschappij. De focus van het SNS REAAL Fonds ligt op culturele initiatieven en daarnaast op projecten die de maatschappelijke kansen van jongeren verbeteren. Het SNS REAAL Fonds stimuleert activiteiten en projecten op het gebied van educatie en kennisontwikkeling. Het SNS REAAL Fonds is een landelijk opererend fonds dat projecten steunt verspreid over heel Nederland.

Het SIDN:
Het SIDN  is De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) is een registry en beheert sinds 1996 de domeinnamen voor het top level domain .nl (dat wil zeggen, alle domeinnamen die eindigen op .nl).

Ziggo:
Ziggo is de grootste aanbieder van kabeltelevisie in Nederland. Ziggo voorziet meer dan drie miljoen huishoudens van één of meer van de diensten digitale televisie, huishoudens, breedbandverbinding of telefonie.

ASML:
ASML is ’s werelds toonaangevende leverancier van lithografische systemen voor de halfgeleiderindustrie, ze fabriceren complexe machines die cruciaal zijn voor de productie van geïntegreerde schakelingen of chips. Het hoofdkantoor is gevestigd in Veldhoven, Nederland.

Surf :
Surf is het ICT-samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek. In SURF werken hogescholen, universiteiten en onderzoeksinstellingen samen aan grensverleggende ICT-innovaties, met als doel de kwaliteit van het hoger onderwijs en onderzoek te verbeteren.

ID groep :
De id Groep is samenwerkingsverband een aantal bedrijven. www.idplein.nl, www.idrijnmond.nl, www.idkennis.nl, www.idmatch.eu en de stichting www.idfix.org

De Volkskrant:
De Volkskrant is een dagblad en een nieuwswebsite.

Het fonds Ondersteuning Science Communicatie (Stichting Nationaal Centrum voor Wetenschap en  Technologie):
Stichting NCWT verspreidt kennis over wetenschap en technologie. Dat doen de Stichting NCWT door een breed scala aan landelijke projecten en activiteiten gericht op onderwijs en breed publiek te ontwikkelen. Het Stichting NCWT steunt en initieert projecten die laten zien hoe fascinerend, leuk, spannend, inspirerend en alom aanwezig en bruikbaar wetenschap en technologie zijn.

Pleegt www.universiteitvannederland.nl valse concurrentie?
Op het eerste gezicht lijkt het inderdaad of www.universiteitvannederland.nl valse concurrentie pleegt omdat traditionele studenten voor soortgelijke colleges collegegeld moet betalen. Maar betalen studenten dit ook echt zelf. Het antwoord is volgens mij nee. Hun collegegeld word namelijk ook deels betaald door de belastingbetaler en de rest wordt na hun afstuderen door de consument betaald via een hogere kostprijs van de producten en diensten waar ze aan meewerken.