blog placeholder

Een aantal weken geleden was het weer zover. Voor veel scholieren was het na weken van hard studeren tijd om te bewijzen dat ze de stof beheersten: het was examentijd. Maar wat doen ze nu? Wat moet je als scholier doen wanneer je klaar bent met je examens?

Het lijkt een onlogische vraag, maar niets is minder waar. Je zou zeggen dat die kids geen problemen hebben met zich te vermaken, dat ze na al het hrade leren nergens meer zin in hebben en alleen nog maar feesten. Meestal gebeurt dit ook wel, maar na een tijd worden zelfs jongeren het gefeest zat en gaan ze weer denken aan belangrijkere zaken. Wat ga ik volgend jaar doen? welke studie ga ik doen? hoe kom ik aan geld? hoe gaat mijn leven eruit zien? Deze vragen zijn moeilijk te beantwoorden en het zeker waard om over na te denken.

Allereerst de vervolgopleiding. Mijn advies? ga naar open dagen. Veel universiteiten en hogescholen bieden nog last-minute open dagen aan, waarbij je op zoek kan naar je vervolgopleiding. Vaak lopen er begeleiders rond die je kunnen helpen met het zoeken naar een studie die bij je past. En bovendien, je hoeft niet meteen goed te kiezen. Zeker universiteiten bieden volop mogelijkheden om tijdens het eerste jaar nog van opleiding te switchen. Zolang je maar in de goede richting zit, dan komt alles goed!

Dat het tweede. Geld. Zeker na een flinke vakantie om alle examenstress kwijt te raken, zitten veel studenten krap bij kas. De oplossing is simpel: werken. Schrijf je in bij uitzendbureaus! Je hebt nu toch vakantie dus door de week werken moet geen probleem zijn. Nog een voordeel is dat je vaak meer verdient als je uitzendkracht werkt, dan wanneer je normaal in dienst genomen zou zijn.

Maar niet alles is op te lossen. Natuurlijk kan je het soms moeilijk hebben. Het is natuurlijk allemaal best wel eng. Je weet vast nog wel hoe eng je het vond om naar de middelbare school te gaan! Het leek een wereld van verschil, terwijl eigenlijk alles hetzelfde bleef, behalve je school. Nu gaat er veel meer veranderen. Waarschijnlijk ga je op jezelf wonen, je gaat naar een nieuwe stad, een nieuwe school…kortom, een heel nieuw leven. Probeer het niet als iets negatiefs te zien, maar zie het als een uitdaging. Het wordt misschien ook wel weer tijd voor iets nieuws. Het lijkt fijn om de veilige weg te kiezen en alles te laten zoals het nu is, maar door de uitdaging uit te gaan kun je jezelf ontwikkelen en zul je nieuwe kanten van jezelf ontdekken, waarvan zelfs jij niet wist dat je ze in je had.