blog placeholder

Ken je dat gevoel dat je even klaar bent met al dat schoolwerk of weet je even niet meer waar je moet beginnen. Hier heb ik dan wat handige tips om weer de motivatie terug te krijgen voor je schoolwerk.

Meestal verlies jij je motivatie omdat iets niet lukt of je bent ergens te lang mee bezig. Ook kan het zijn dat je te veel dingen in 1 keer doet waardoor alles onoverzichtelijk wordt.

Hier wat tips om je motivatie terug te krijgen:

 • Voordat je begint aan je schoolwerk, bereid je dan eerst voor. Zet wat drinken en eten klaar zodat je niet elke keer hoeft op te staan, zorg dat je alles wat je nodig heb voor je schoolwerk/huiswerk dichtbij heb liggen als je iets moet zoeken tijdens het maken van je schoolwerk kost je alleen maar tijd.  
 • Als iets niet lukt ga niet door maar neem een korte pauze. Als het dan nog niet lukt stop met waar je mee bezig ben en start met een andere opdracht of vraag zo snel mogelijk om hulp van je ouders of leraar.
 • Als bijvoorbeeld een werkstuk echt af moet, ga niet aan 1 stuk door want vaak raak je dan in de war. Wat je moet doen is een uur aan je werkstuk werken en dan 10 minuutjes iets doen wat je leuk vind bijvoorbeeld een stukje lezen of tekenen en herhaal dit tot je werkstuk klaar is. dit geldt ook voor het leren.
 • Als je iets moet leren kan je vragen of je ouders, zus, broer, oma, opa, buurvrouw of iemand in je omgeving je wil helpen. Wat je moet doen is degene overhoren die je helpt, het klikt misschien raar maar het werkt wel.
 • Wat ook helpt is een achtergrond muziekje dus de muziek die je leuk vind alleen dan zo zacht dat je het nog maar net hoort want als je hem hard aan zet kan het zijn dat je jou concentratie verliest.
 • Wanneer je te veel in 1 keer doet, kijk dan eerst waar je het verste mee bent en maak dat als eerste af en ga zo door totdat je alles af heb waar je aan bezig was. En begin dan pas aan wat nieuws.
 • Maak je schoolwerk op een tijdstip die jij fijn vind. ’s Ochtends werken je hersenen vaak het beste maar als je dan school hebt gaat dat moeilijk. Als je thuis komt en bent een beetje moe ga dan niet aan je schoolwerk maar ga even een middagdutje doen (niet te lang ongeveer een half uurtje) en start daarna met je schoolwerk.
 • Houd met een paar vrienden of vriendinnen een studiemiddag, als je dan iets niet snapt kan je het altijd aan iemand anders vragen en andersom. En het is nog eens gezellig ook.
 • Maak een lijstje met wat je in de toekomst wil doen en als je dan weer een voldoende hebt, ga je wat van je lijstje doen (bijvoorbeeld een dagje shoppen in Amsterdam).  

Soms kan het ook voorkomen dat je niet zo lekker in je vel zit.

 • Als je even niet lekker in je vel zit, heb je vaak geen zin om school werk te doen. Een aanrader is ga eerst iets leuks doen voordaat je aan school gaat werken doordat je iets leuks gaat doen fleur je op en voel jij je beter en blijer en kan je jou zelf beter aan het werk zetten.
 • Wat je ook kan doen is met iemand er over praten dat lucht altijd op en vraag om hulp bij je schoolwerk want vaak als je aan je schoolwerk gaat denken zakt je motivatie.
 • Als je geen prater bent wat natuurlijk kan, schrijf het dan op maak een dagboek of gevoelensboek dan schrijf je de dingen waardoor je niet lekker in je vel zit van je af.
 • Als jij je somber voelt kan je een vriend of vriendin om hulp vragen bij je schoolwerk. Dan kan je tijdens je schoolwerk ook gezellig kletsen waardoor je weer blij wordt.

 

Je moet doen waar jij je fijn bij voelt, probeer verschillende dingen uit.

En als laatste als je uiteindelijk klaar ben met je werkstuk of toets moet je maar zo denken dat je een stukje dichtbij je diploma bent. En als je dan je diploma hebt, een dik feestje bouwenWink.