Is het handig om filosofie te kiezen als keuze vak op school?
Een paar voor en nadelen.
Filosofie, Wat is dat eigenlijk?
Dat is een heel moeilijke vraag om te beantwoorden het is ten eerste een heel breed onderwerp, en ten tweede is het moeilijk om er een vaste defenitie van te geven aangezien het voor iedereen anders ervaren wordt.
Maar heel kort door de bocht gezegt is het nadenken over dingen die eigenlijk heel bijzonder zijn en daar wijzer van te worden.
Waarom zou ik het kiezen?
Het is ten eerste een heel mooi vak (ligt ook aan de leraar natuurlijk), maar ik heb het altijd ervaren als een leuk en intresant vak plus het is ook niet heel moeilijk om er redelijk voor te scoren. Maar je leert er ook veel van bijvoorbeeld je leert er goed discussieren dieper nadenken en bijvoorbeeld goede redenaties vast te leggen en goed dingen uitleggen. Het is dus niet alleen maar filosoferen wat je leert je leert ook beter uit je woorden te komen. En dit is heel handig welke studie richting je ook na de middelbare school gaat doen.
Waarom zou ik het niet kiezen?
Het is voor sommige mensen totaal niet weg gelegt, als je bij filosofie het gevoel krijgt van dat het zweverig is en dat je er niks aan hebt moet je het zeker niet kiezen want je ergert je dan dood in de lessen. Ook moet je wel een beetje inzichtelijk kunnen denken het is dus niet weg gelegd voor mensen die graag hun vooroordelen vasthouden. Het is ook moeilijker voor mensen die lezen niet leuk vinden wat je moet heel veel lezen met vaak droge en pittige teksten. Maar als je het filosoferen leuk vindt zou ik dit je niet tegen laten houden.
Eindexamen filosofie.
Je doet wel een centraal schriftelijk in filosofie. Dit examen is best pittig dus dat is een klein minpuntje maar als je de stof goed beheerst en in de lessen vooral goed hebt opgeled is het geen probleem en kan je makkelijk een 7 halen.
Hoppelijk maakt deze informatie het iets makkelijker in de keuze.