Volgens onderzoek van Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland zijn er steeds minder opgeleide BHV’ers te vinden op de werkvloer. Zo zou bij één op de tien bedrijven al helemaal geen bedrijfshulpverlener aanwezig zijn en bij meer dan de helft van de ondernemingen zijn er minder bedrijfshulpverleners in dienst. Geen goede zaak.
Deze bedrijven geven aan dat voornamelijk de crisis hier de oorzaak van is. Er is daardoor minder budget voor opleidingen en trainingen en het budget wat wel wordt uitgegeven wordt dan liever gespendeerd aan kennis waar het bedrijf direct iets aan heeft. Ook wanneer de BHV’ers ontslagen zijn wordt er langer gewacht met het aannemen van nieuwe. Stichting Bedrijfshulpverlening Nederland vreest door deze ontwikkelingen voor de veiligheid op de werkvloer in Nederland?
Wat doet bedrijfshulpverlening?
Bij bedrijfshulpverlening (BHV) geven werknemers hulp wanneer er onveilige situaties ontstaan binnen een bedrijf. Een BHV’er heeft een BHV-training gevolgd en deze afgesloten met het behalen van een BHV-certificaat. Deze weet bijvoorbeeld hoe de ontruiming plaats dient te vinden bij brand of hoe er aan medewerkers binnen een bedrijf eerste hulp dient te worden verleend. De voornaamste taken zijn dus het geven van eerste hulp bij ongevallen, het bestrijden van brand en de gevolgen hiervan zo veel mogelijk beperken en het alarmeren en evacueren van alle personen die aanwezig zijn wanneer er zich een noodsituatie voordoet.
Regelgeving bedrijfshulpverlening
Volgens de overheid is elke werkgever verplicht om bedrijfshulpverlening te hebben, in kleine bedrijven zou dit zelfs de eigenaar kunnen zij, zolang er maar iemand aanwezig is die het BHV certificaat op zak heeft. Deze regelgeving wordt vanuit de Arbowet gegeven. Hierbij wordt niet voorgeschreven hoe deze bedrijfshulpverlening dient te worden geregeld maar er dient wel rekening gehouden te worden met de bedrijfsgrootte en de risico’s die binnen het bedrijf worden opgelopen. Zo zal er bij een staalconstructiebedrijf meer kans zijn op arbeidsongevallen dan bij een verzekeringsbureau. Het aantal BHV’ers wordt dan vaak gebaseerd op de risico-inventarisatie en -evaluatie.
Een training bedrijfshulpverlening
Wanneer je een BHV-certificaat wilt behalen kun je een training bedrijfshulpverlening gaan volgen. Doe dit enkel wanneer je iemand bent die in noodsituaties het hoofd koel kan houden, pas dan kun je van toegevoegde waarde zijn. Bij een basistraining bedrijfshulpverlening leer je diverse levensreddende handelingen zoals reanimeren en het bedienen van een AED. Daarnaast leer je theorie over bijvoorbeeld brand en blussen en kom je te weten wat de meldingsprocedure is tijdens een noodgeval of een ontruiming.