blog placeholder

Vroeg of laat zullen we er allemaal eens aan moeten geloven: er moet een sollicitatiebrief geschreven worden. Een sollicitatiebrief schrijven is eenvoudig, je moet alleen even de theorie onder de knie krijgen…

1. Begin je sollicitatiebrief met de naam van het bedrijf waar je wilt werken en het bijbehorende adres.

2. Sla twee regels over en schrijf vervolgens je eigen naam en adres.

3. Sla weer twee regels over en schrijf hier je woonplaats plus de datum waarop je de brief schrijft (bijv. Amsterdam, 18 maart 2010)

4. Sla weer twee regels over en schrijf je aanhef. Als je weet aan wie je schrijft, begin je met ‘geachte + achternaam van de geadresseerde’ (niet de voornaam, hooguit de voorletters). Als je niet weet aan wie je schrijft, is ‘geachte meneer, mevrouw’ netjes om te schrijven.

5. Hier begint het iets moeilijker te worden, je één regel over en begint uit te leggen hoe je op het idee kwam om bij juist dat bedrijf te solliciteren (bijv. Naar aanleiding van uw artikel in de Volkskrant van 28 februari 2010 schrijf ik…) Nadat je dit hebt uitgelegd sluit je de eerste alinea af door de geadresseerde te vertellen dat jij uitermate geschikt bent voor deze baan. Let op: begin je alinea niet met het woord ‘ik’. Dit wordt beschouwd als onbeleefd

6. Hier begint de tweede alinea. Sla een regel over voordat je aan deze alinea begint. Deze alinea is gericht op jou, en jou alleen. Vermeldt hier nogmaals je naam en vertel hoe oud je bent, wat voor hobby’s je hebt en wat voor werkervaring je al hebt. Vertel vervolgens wat jij denkt dat iemand voor de baan waarvoor je solliciteert nodig heeft (welke vaardigheden / welke eigenschappen) en vertel vervolgens waarom jij deze vaardigheden en eigenschappen beschikt. Let op: begin je alinea niet met het woord ‘ik’.

7. De derde en laatste alinea is de afsluiting. Na een regel overgeslagen te hebben, schrijf je dat je hoopt dat alles duidelijk was en dat je hoopt dat je wordt uitgenodigd op een gesprek/hoopt snel wat te horen. Let op: begin je alinea niet met het woord ‘ik’.

8. Tot slot is er natuurlijk de groet. Dit kan erg simpel (en misschien wat old-fashioned) met ‘hoogachtend’. Het kan natuurlijk ook iets minder formeel (bijv. Met vriendelijke groet). Let erop dat je tussen de afsluiting en de groet twee regels wit zit. Sluit de groet af met een komma.

9. Sla nu ongeveer 5 regels over. Dit is bedoeld om later, als je je document geprint hebt, je handtekening te zetten.

10. Na de 5 regels wit schrijf je je volledige naam.

 

Om je sollicitatiebrief een netjes te laten lijken, kies je een niet te groot lettertype (bij voorkeur 10 of 12). Verder moet je er op letten dat de pagina gevuld lijkt. Als je sollicitatiebrief maar een half kantje is, heb je minder kans uitgenodigd te worden op een gesprek. Probeer een groter lettertype, of de hele brief meer naar het midden. Desnoods kun je in plaats van twee witregels, elke keer drie witregels doen.

Verder is het erg belangrijk dat je geen stijl- en spellingsfouten in je sollicitatiebrief hebt staan. Lees het goed na voordat je het verstuurd, of laat het controleren iemand anders.

Belangrijk is dat je zelfvertrouwen laat zien in je brief. Je moet er zelf van overtuigd zijn dat je geschikt bent voor deze bepaalde baan.

Succes!!