blog placeholder

Bij een sollicitatie is de indruk die je achter laat erg belangrijk. Je doet dit niet alleen door een goed verhaal te hebben, maar ook de kleding is hier erg belangrijk in. Zeker in grote bedrijven of voor belangrijke functies willen bedrijven een representatief en een zelfverzekerd persoon aannemen. Wanneer je met goed verzorgde kleding binnenkomt, breng je direct vanaf het begin al de juiste boodschap over.
En de boodschap in het begin je direct al veel punten waard, met het eerste beeld wordt direct veel bepaald, ook al heb je nog niets gezegd.

Let op kledingvoorschriften

Veel bedrijven werken met kledingvoorschriften op kantoor. Zeker in bepaalde functies willen bedrijven graag een goede uistraling hebben. Zoek eens wat foto’s van de werkvloer op, of ga desnoods een keer langs het bedrijf. Kijk goed naar de kleding die gedragen wordt. Zie je dat veel mensen een pak met stropdas dragen, dan kun je ervan uit gaan dat dit een voorschrift is. Draag daarom dan ook altijd een pak naar het gesprek, je geeft dan aan dat je jezelf hebt verdiept in het bedrijf en dat je zorgt draagt voor een goede uitstraling.

Voel je goed in je kleding

Hoe je jezelf voelt straal je uit naar buiten. Wanneer je kleding draag waar je jezelf eigenlijk niet comfortabel in voelt zul je daar ook naar gaan gedragen. Als je het niet gewent bent om in een pak te lopen of een stropdas om te hebben, voel je jezelf minder zeker. Probeer daarom voor het gesprek te wennen aan het dragen van een das, of bedenk jezelf of deze baan wel echt iets voor je is. Zo beweeg je makkelijker en voel je jezelf beter op het moment van de waarheid bij de sollicitatie. Zorg er ook goed voor dat je weet hoe je de stropdas strikt, een nette knoop in je stropdas is toch wel een vereiste.

Kies goede kleuren

Belangrijk bij een sollicitatiegesprek is dat je verhaal opvalt. De kleding die je daarbij draagt kan je verhaal en je uitstraling op een positieve manier beinvloeden. Wanneer je jezelf zeker en stabiel voelt, zal kleding die hetzelfde uitstraalt deze eigenschap alleen maar versterken. Draag kleuren die stabieliteit, zekerheid en rust uitstralen. Over het algemeen zijn dit kleuren als blauw, bruin groen en paars.

Draag accessoires

Her dragen van accessoires is zeker een aanrader. Het pak wordt er uiteraard mooier van, maar je straalt er ook mee uit dat je let op details en goed verzorgd voor de dag wilt komen. Zorg er wel voor dat de accessoires op de juiste manier gedragen worden; vouw je pochet op de juiste manier en strik je stropdas goed.

Nette kleding

Je kunt je vast wel voorstellen dat het dragen van gekreukelde of vieze kleding dit niet bevorderlijk is voor het resultaat. Let er daarom altijd op dat je overhemd en overige kleding goed zijn gestreken, er geen vlekken op zitten en dat je kleding lekker fris ruikt, dat vind je zelf waarschijnlijk ook niet fijn.

Extra aandachtspunten

Draag de juiste maat. Het dragen van te grote of te kleine kleding staat onfatsoenlijk en onverzorgd.
Poets je schoenen! Een erg belangrijk, maar vaak vergeten punt. Het maakt je outfit af en straalt uit dat je let op details.
Weg met gedateerde kleding. Een pak van 10 jaar geleden hoort niet meer in deze tijd, laat hem achter in de kast hangen en koop een nieuwe.
Draag een goede riem, liefst een van een hoogwaardig materiaal als leer of suede. Je let hiermee op details en je outfit wordt naar een hoger plan getild.