In deze teksten zullen de algemene regels betreffende de arbeidsovereenkomst worden doorgenomen.
Hoe komt de arbeidsovereenkomst tot stand en wat mag hierin worden afgesproken?
De inhoud van deze tekst zal worden gebaseerd op het Nederlands recht en in bijzonder het Burgerlijk Wetboek, boek 7 titel 10.
Totstandkoming.
Een arbeidsovereenkomst komt net als de algemene overeenkomst tot stand door aanbod en aanvaarding.De werkgever zal meestal een aanbod doen en de overeenkomst aanbieden aan de werknemer die deze kan accepteren. Het zetten van een vacature op het internet of in de krant is nog geen aanbod.
Vereisten voor de arbeidsovereenkomst.
De wet omschrijft de arbeidsovereenkomst als volgt: “De arbeidsovereenkomst is de overeenkomst waarbij de ene partij, de werknemer, zich verbindt in dienst van de andere partij, de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten. (artikel 7:610 lid 1 BW)” Bij de vraag of er sprake is van een arbeidsovereenkomst moet worden gekeken naar de vereisten van dit artikel en naar de wil van partijen. Het is niet doorslaggevend welke naam er boven het contract staat. Bij de beoordeling of iets een arbeidscontract is, is van groot belang wat partijen gewild hebben om overeen te komen. Er moet in ieder geval sprake zijn van:
– een overeenkomst (aanbod en aanvaarding)
– dienstverband (de werknemer moet ondergeschikt worden aan zijn werkgever, hierbij is van groot belang of de werkgever een instructiebevoegdheid heeft ten aanzien van de werknemer)
– tegenprestatie voor de arbeid (meestal loon)
– gedurende een zeker tijd
– arbeid
Een overeenkomst tot opdracht is geen arbeidsovereenkomst. Of er sprake is van een arbeidsovereenkomst hangt af van de bovengenoemde omstandigheden. Thuiswerk is bijvoorbeeld meestal geen arbeidsovereenkomst omdat de werkgever geen duidelijke instructiebevoegdheid heeft. Wanneer er geen sprake is van een arbeidsovereenkomst betekent dit nog niet dat er helemaal geen sprake is van een arbeidsovereenkomst.
CAO.
In de arbeidsovereenkomst zal vaak worden verwezen naar een CAO, deze is dan ook van toepassing wanneer de werknemer de mogelijkheid heeft gekregen deze CAO te kunnen inzien. De meeste CAO’s staan echter gewoon op het internet. Ook kan er sprake zijn van een Algemeen verbindend verklaarde CAO, deze is ook van toepassing wanneer deze niet staat vermeld in de overeenkomst.
Dwingend recht.
Het arbeidsrecht is ter bescherming van de arbeider dwingend recht. Dwingend recht betekent dat er van de wettelijke regels niet mag worden afgeweken. In de wet staan regelingen over onder andere: opzegging, proefbeding, minimum loon, vakantie, ziekte en het salaris.