blog placeholder

Wanneer je als manager of leidinggevende kiest voor een bepaalde vorm van belonen moet je hier aan vooraf goed bedenken welke vorm je zou willen uitdragen. Kies je voor geldelijke beloningen of juist voor beloningen in materiële zin? Ik zou zelf voorstellen hier een gezonde mix in te kiezen, het moet niet vanzelfsprekend zijn op welke manier een werknemer beloond zal worden. Wel moet je wanneer je instelt te gaan werken met een vorm van beloningssysteem hier kennis aan geven. Dat stimuleert de werknemer mogelijk om harder te werken of nog beter dan er al gedaan wordt.

 

De verschillende vormen van belonen zijn onder andere de volgende:

– Geldelijke beloning

– Belonen in vrije uren

– Belonen in natura, hiermee wordt een schouderklopje of positief gebaar bedoeld

– Belonen in studie of arbeidsfaciliteiten

– Belonen in diensten

 

Het is aan elke persoon afzonderlijk welke vorm van belonen er gekozen zal worden. Deze keuze kan te maken hebben met de te belonen persoon, het soort onderneming, de financiële middelen van de organisatie maar ook die van de te belonen persoon en ga zo maar door. Je kan je voorstellen dat een vader van 3 kinderen liever een dag verlof heeft dan een vrijgezelle man van 51 jaar oud als voorbeeld. En zo heeft een 23 jarige werknemer mogelijk meer aan een studie dan een werknemer die volgend jaar met pensioen gaat. Met al deze zaken zou je rekening moeten houden wanneer u op een beloningssysteem over gaat.

In een hectische bedrijfstak is het soms geheel niet onverstandig om te belonen in natura. Sta eens stil bij je personeelslid en geef eens tijd en ruimte voor een goed gesprek. Ook kan je hierbij denken aan een teamactiviteit. Gewoon heel ontspannen samen met je collega’s een dag indelen met vormen van sporten, discussiesessies, uit eten en noem maar op. Elkaar anders leren kennen kan ook een zeer motiverend gesprek hebben. Of juist andersom in een rustige werkomgeving zoek eens de spanning en activiteit op. Vaak is het zo dat men zich goed beloond voelt met een activiteit als de werkelijkheid van alledag wordt omgedraaid in het tegenovergestelde.

Het belonen in diensten moet gezien worden als een vriendendienst. Bijvoorbeeld een personeelslid dat gaat verhuizen voorzien in de ruime bedrijfsbus om zo zijn spullen over te kunnen brengen. Maar ook kan je hierbij denken aan een pak kopieerpapier als tekenvellen voor zijn kinderen thuis. Het is maar net in welke branche u werkzaam bent maar op elke omgeving is wel een aanpassing te vinden. Hiermee blijft je personeel goed gemutst en kan jij ook wat van hen terug verwachten. Een goede werksfeer is hier het sleutelwoord.

Er zijn verschillende manier van belonen en ook verschillende financiële gradaties, maar het doel is altijd het zelfde, namelijk het personeel gemotiveerd te houden of te krijgen. Een klein beetje tijd en geld dat je als leidinggevende moet steken in een beloning laat zich vaak heel gemakkelijk uitbetalen door een gemotiveerde werknemer.