blog placeholder

Of je nu graag een boek wil schrijven, of een verslag moet schrijven voor school, het kan wel eens gebeuren dat je helemaal vast komt te zitten. Je klapt dicht, je slaagt er niet meer in om na te denken over je onderwerp, en je blad of document blijft beangstigend leeg. Writers block, heet dat dan. Hoe los je dat op?

Writers block: een fabeltje!

Writers block is eigenlijk een misvatting. Je mag dan misschien tijdelijk geen inspiratie vinden voor het werk waar je aan begonnen bent, maar schrijven op zich kan iedereen. Níet kunnen schrijven, bestaat simpelweg niet. Iedereen kan zijn naam op een blad papier zetten. Iedereen kan een simpel zinnetje produceren over wat hij gisteren heeft gedaan. Het probleem ligt niet bij het niet kunnen schrijven, het probleem ligt bij een gebrek aan inspiratie rond een bepaald onderwerp, of het te sterk vasthangen aan de vorm van je document, in plaats van te focussen op de inhoud.


Focus op de inhoud

Het is moeilijk om tot inhoud te komen wanneer je aandacht steeds uitgaat naar de juiste zinscontructie, de mooiste verwoording of de meest optimale verdeling van je alinea’s. Eén ding moet je goed onthouden: zonder inhoud, is de vorm niet relevant. In dit geval, moet je al die beperkende ideeën over vorm tijdelijk achterwege laten. Het maakt niet uit of die ene zin niet perfect klinkt, je kan hem achteraf nog steeds aanpassen. Dat is ook veel makkelijker wanneer je document inhoudelijk af is.

Het is ook niet nodig alles in volgorde te schrijven. Je hoeft niet te beginnen bij de inleiding, en op het einde een slot. Heb je geen goed idee voor je titel of inleiding maar wel voor een deel van het midden? Niets houd je tegen dat alvast neer te schrijven.


Blijven schrijven is belangrijker dan het juíste schrijven

Mensen lopen bij het schrijven vaak vast door een gebrek aan inspiratie. Niet getreurd, ook hiervoor bestaan oplossingen! Het belangrijkste is te blijven schrijven. Wanneer het echt niet lukt verder te werken aan een bepaald document, leg het dan weg. Niets is zo nutteloos als je blind staren op een witte leegte. Pak een nieuw blad, open een ander document, schrijf iets anders. Een paar truukjes:

  • – Schrijf je naam
  • – Schrijf op wat je vandaag, morgen of de komende week nog allemaal moet doen
  • – Kijk naar buiten en schrijf wat je ziet
  • – Schrijf een droom op die je je nog kan herinneren
  • – Als echt niets werkt, schrijf nonsens. “bloebloe bla pffrt doink bladibla” zijn ook letters.

  • Obsessief en gefrustreerd blijven tobben over dat wat maar niet komen wil, blokkeert je inspiratie en creativiteit des te meer. De kans is groot dat, eens je hier afstand van neemt en vrij en onbezonnen zomaar eenderwat op papier zet, de ideeën vanzelf weer komen. 

Dus:

 
– Inhoud voor vorm
– Laat los wat niet lukt
– BLIJF SCHRIJVEN!
 
Veel schrijfplezier!