Nagenoeg alle volwassen mannen in Nederland hebben als klein jongetje met Lego gespeeld. De meeste zijn er na verloop van tijd mee gestopt maar er zijn er toch nog heel wat die ook als ze volwassen zijn nog steeds met Lego spelen. Dit lijkt op het eerste gezicht een kwestie van toeval maar dat is het niet. In dit artikel lees je hoe de Lego fabrikant ook volwassen mannen aan zich weet te binden.
De eerste Lego:
De allereerste Lego bestond uit plastic bouwstenen en bouwplaatjes in allerlei formaten in een beperkt aantal kleuren. Hiermee kon je dus allerlei bouwsels maken maar het was allemaal erg statisch. Al snel werden er dus een aantal soorten wielen aan het Lego assortiment toegevoegd zodat je met je Lego bouwsels ook kon rijden. De kracht van de Lego uit de beginperiode lag hem erin dat je alles zelf moest bedenken. De enige beperking om al je ideeën uit te voeren was eigenlijk alleen de hoeveelheid Lego die voorhanden was. Ook toen was Lego al duur dus de speelwaarde was letterlijk hoog.
Lego kwaliteitsverbetering:
Tot het einde van de 20ste eeuw werd er hoofdzakelijk alleen door jongens met Lego gespeeld. Dit werd nog versterkt doordat je alles zelf moest bouwen en de Lego pakketten steeds complexer en steeds technischer werden. De Lego werd kwalitatief steeds beter. Kon je de Lego uit de beginjaren na een jaar of 10 wel weggooien omdat het plastic zijn starheid verloor. Tegen het einde van de 20ste eeuw is het plastic zo goed van kwaliteit dat het bijna eeuwig meegaat. Dit heeft als gevolg dat de Lego van vader op zoon overgaat en de hoeveelheid Lego per huishouden steeds groter wordt.
Kleine meisjes Lego:
Aan het begin van de 21ste eeuw begint er door de duurzaamheid van het plastic een zekere verzadiging van de Legomarkt op te treden. Daarom probeert de Lego fabrikant een nieuwe markt aan te boren, door het op de markt brengen van poppenhuisachtige Legopakketten speciaal gericht op kleine meisjes. Na verloop van tijd komen ze er na uitgebreid onderzoek achter dat kleine meisjes de tot dan toe geproduceerde Lego poppetjes niet aantrekkelijk vonden, omdat ze niet mooi en realistisch zijn. Dit zijn twee belangrijke kernwaarden om een emotionele band met de minipoppetjes te krijgen. Daarom besluit Lego om de poppetjes zo realistisch mogelijk te maken.
Waarom mannen met kleine meisjes Lego spelen:
In maart 2012 werden deze realistische poppetjes op de markt gebracht. De verkoop liep meteen boven verwachting goed. Het bleek dat ook jongens en zelfs volwassen mannen de realistische meisjes poppetjes veel mooier vonden. Om hier op in te spelen heeft Lego de kleine meisjes verder aangepast zodat ze nog aantrekkelijker zijn voor volwassen mannen.