blog placeholder

Voyager 1 is een onbemande ruimtesonde die op 5 september 1977 kort na de lancering van noyager 2 vanaf cape canaveral door middel van een titan III raket gelanceerd werd.

Interresante ontdekkingen.

De twee voyager ruimtesondes deden ontdekkingen over jupiter zijn zijn manen, zoals dat er zwavelvulkanen op de maan lo bestonden.  Voyager 1 ging langs saturnus in november 1980. Hij onderzocht saturnus en zijn maan titan en vond rare structuren in de ringen van saturnus.                                                      

Gouden grammofoonplaat.

Voyager 1 heeft een gouden grammofoonplaat bij. Daar staan tekeningen en geluiden op. Die gouden grammofoonplaat heeft ook tekens die dienen als handleiding hoe je hem kan afspelen. De plaat is bedoeld als boodschap aan buitenaardse wezens (hoe ze contact met ons kunnen opnemen en hoe ze meer van ons te weten kunnen komen).

AE (astronomische eenheid).

Voyager 1 is het verst van de zon verwijderde, door ons gemaakte object. Op 12 augustus 2006 overschreed voyager 1 de grens van 100 AE. 1 AE (astronomische eenheid) staat gelijk aan 150 miljoen kilometer. Dat staat ongeveer gelijk aan de afstand van de aarde tot de zon. Eind 2011 werd bekendgemaakt dat voyager 1 een gebied op de overgang van ons zonnestelsel naar de interstellaire ruimte bereikt heeft. De interstellaire ruimte is alle ruimte in een sterrenstelsel die niet bezet wordt door sterren en hun planetenstelsels. In 2010 is vanaf 113 AE het ‘stagnatiegebied’ door voyager 1 bevestigd.

De heliopauze.

In juni 2012 werd bekend dat voyager 1 een toename van kosmische straling heeft gemeten, dat geeft aan dat hij in de buurt is van de heliopauze. De heliopauze is een gebied waar de kracht van de zonnewind zo sterk is afgenomen dat ze wordt opgeheven door de stroming van deeltjes die het interstellair medium vormen……………….. de ruimtesondes zijn in 2010 in de buurt van de heliopauze aangekomen. Omdat de aarde om de zon draait loopt de afstand tot de Voyagers een deel van het jaar terug. De afstand tot de zon neemt wel continu toe. In juli 2012 was de Voyager 1 al 121 AE (=1,8×1010km) van onze zon verwijderd, ofwel 0,002 lichtjaar (ter vergelijking: de dichtstbijzijnde ster is 4,2 lichtjaar verwijderd). De snelheid ten opzichte van de zon bedraagt op dit moment 17,07 km/s, of 61.452 kilometer per uur, dan wel 3,6 AE per jaar.

 

Deze voyagers zorgen dus dat we meer te weten komen over het heelal en de ruimte. Het zijn ook de snelste door mensen gemaakte voorwerpen (17.07 km per seconde). Maar als je het met het licht vergeleikt (300.000 km per seconde), is het eigenlijk helemáál niet zo snel. De voyagers kunnen per jaar wel (3,6 X 150 miljoen) 540 miljoen kilometer reizen (in nullen: 540.000.000)!