Het is november en de lootjes voor de volgende 5 december worden weer getrokken. Het maken van een surprise is iets wat je altijd nog wel lukt, maar hoe schrijf ik een origineel Sinterklaasgedicht voor die ene oom?! Hier een aantal tips die je daarbij kunnen helpen!
Tip 1: Brainstorm
Vooral wanneer je een persoon hebt getrokken waarvan je niet zo héél veel afweet, is het een goed idee om eerst even te brainstormen. Welke hobby’s heeft hij en wat zijn de belangrijkste gebeurtenissen voor hem geweest in het afgelopen jaar. Op die manier kun je alvast wat ideeën opdoen over het verloop van je gedicht en maak je het erg persoonlijk. Ook kun je de link leggen tussen de persoon en het cadeau of de surprise die je hebt gekocht of gemaakt.
Tip 2: Wees origineel
‘Sint zat te denken, wat hij Jantje eens zal schenken’ is natuurlijk de meest bekende en beruchte openingszin van Sinterklaasgedichten. Tenzij dit bedoelt is als sarcastisch grapje (en ook dit gebeurt al heel vaak), is dit natuurlijk not done! Probeer origineel te zijn en geen gebruik te maken van de cliché’s binnen het Sinterklaas dichten. Vooral het zorgen voor een persoonlijk gedicht is misschien lastig, maar zal wel erg gewaardeerd worden. Je zult ook merken dat je trots bent op het resultaat van je gedicht als je het geheel zelf hebt verzonnen.
Tip 3: Gebruik online hulpjes
Er zijn vast een hoop mensen die het met deze tip niet eens zijn. Wanneer je echter echt vastloopt bij het schrijven van je gedicht, kun je toch het beste gebruik maken van slimme hulpjes. Denk hierbij aan online rijm- en/of synoniemenwoordenboeken. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je complete gedichten van het internet afhaalt, maar het kan je wel nieuwe inspiratie bieden als je een lijst met rijmwoorden voor je ziet. Of wanneer je een woord niet voor de zoveelste keer wilt gebruiken, kun je synoniemen opzoeken die voor variatie in je gedicht zorgen
Tip 4: Vraag om hulp
Naast de online hulpjes kun je natuurlijk ook goed gebruikmaken van de mensen om je heen. Personen die verder niks te maken hebben met de Sinterklaasviering bij jou thuis, kunnen je wellicht helpen bij het schrijven van een goed Sinterklaasgedicht. Misschien hebben ze nog ideeën die je erin kunt verwerken, of weten ze simpelweg veel rijmwoorden te noemen.
Natuurlijk blijft dichten iets wat de ene persoon meer ligt dan de andere. Wanneer je echter gebruik maakt van deze tips zul je zien dat het dichten rondom 5 december je al een stuk beter afgaat!