blog placeholder

Het lijkt een trend te zijn. Spelertjes die jonger dan 16 jaar zijn proberen aan je club te binden door gouden bergen te beloven. Maar wat komt er daadwerkelijk van terecht? En welke spelers zijn nou daadwerkelijk doorgebroken door die stap zo vroeg te maken?

Heden

Als voorbeeld neem ik de 15-jarige Ricardo Kishna. Uitkomend voor Nederland Onder 17 en mega talent van Ajax. Van diverse kanten in Engeland wordt er aan de jongeman getrokken. Liverpool maar ook Arsenal zou in de markt zijn voor de jonge linksbuiten. Er worden lucratieve deals op tafel gelegd waarbij niet alleen de jongen profiteert. Ook de ouders kunnen meeverhuizen, een nieuwe job krijgen en maandelijks meer op de bank verwachten. Een klein voorbeeld van een huidig talent die hoogstwaarschijnlijk de stap naar Engeland op een (te) vroege leeftijd maakt. Om een indruk te krijgen van spelers die voor hun 18e jaar al zijn vertrokken naar het buitenland, heb ik een klein lijstje gemaakt met begin- en eindbestemming van diverse spelers uit Nederland:

Jeffrey Bruma (FEYENOORD) – Chelsea – uitgeleend aand Leicester City
Giliano van Velzen (AJAX) – Manchester United – Jeugdopleiding
Karim Rekik (FEYENOORD) – Manchester City – Jeugdopleiding
Tim Krul (Feyenoord) – Newcastle United – Keeper 1e elftal Newcastle United
Jordi Brouwer (AJAX) – Liverpool – ADO Den Haag
Patrick van Aanholt (PSV) – Chelsea – uitgeleend aan Leicester City
Nadir Ciftci (ADO Den Haag) – Portsmouth Academy – Aanvaller 1e elftal Portsmouth
Nacer Barazite (VITESSE) – Arsenal – Austria Wien
Vincent Lucas Weijl (HELMOND SPORT – Liverpool – Jeugdopleiding
Quincy Owusu (AJAX) – Arsenal – Al Sadd Qatar
Luc Castaignos (FEYENOORD) – Internazionale – jeugdopleiding*
Nathan Ake (FEYENOORD) – Chelsea – Jeugdopleiding

* moet overstap nog maken

Kinderhandelaren

Ook ‘jochies’ van 15/16 jaar hebben tegenwoordig al zaakwaarnemers. Maar zijn deze zaakwaarnemers wel zo fris? In de zaak Nathan Ake lijkt er eveneens te zijn gesjoemeld met regeles. De UEFA verbiedt clubs namelijk om spelers onder 16 jaar te contracteren. Toch kreeg Chelsea het voor elkaar om de 15 jarige Nathan Ake aan zich te binden. Forza Fides, het bureau van zaakwaarnemer Kramp lijkt zich hierin te hebben verrijkt aan de transfer van Ake. Zo zouden Kramp en Ake op de foto staan tijdens een rondleiding in het complex van Chelsea. Wettelijk is dit verboden, en wordt op dit moment onderzoch door de KNVB.

Kans op succes

Er zijn maar weinig jongens die zo jong de overstap hebben gemaakt, en daadwerkelijk de top halen. Zo hebben alleen Nadir Chifti en Tim Krul op dit moment het eerste gehaald bij de club waar ze jong getekend hebben. Jeffrey Bruma en Patrick van Aanholt worden elk jaar uitgeleend en hebben geringe kans op slagen bij Chelsea.

Geld boven clubliefde is de trend. Vroeger konden clubs als Ajax, Feyenoord en PSV concurreren met de grote clubs als Arsenal, Inter en Chelsea. Maar tegenwoordig is de realiteit anders. Rijke oliemagnaten en sjeiks nemen het voetbal over en schromen niet om een miljoen meer of minder uit te geven. En tja, zeg daar als kind en ouder in de huidige economische tijd, maar eens nee tegen.